Hoppa till huvudinnehållet

Spannmål, potatis, ärter och kummin odlades 2023 tillräckligt för inhemsk konsumtion

Nyheten 14.2.2024

Enligt Naturresursinstitutets skördestatistik uppgick spannmålsskörden år 2023 till cirka tre miljarder kilogram, vilket var 16 procent mindre än tioårsmedelvärdet. Den beräknas ändå täcka ett års inhemska behov. Potatisskörden på cirka 500 miljoner kilo nästan räcker också till för årskonsumtionen i Finland. Produktionen av oljeväxter var däremot ohjälpligt för liten för att täcka konsumtionen under hela året.

Rågskörden åter upp i nivå med konsumtionen

Rågskörden på cirka 90 miljoner kilo räcker till för finländarnas årliga konsumtion. Mängderna av de övriga spannmålen är också tillräckliga. Trots att kornskörden på drygt en miljard kilo är nästan en tredjedel mindre än tioårsmedelskörden torde den täcka den mängd som behövs för ölbryggning, utfodring av djur och för annan småskalig användning på gårdarna under ett år.

Havreskörden var nästan lika stor som kornskörden, det vill säga omkring en miljard kilo. Den inhemska livsmedelsindustrins användning av havre har ökat de senaste åren och beräknas uppgå till cirka 150 miljoner kilo, eller cirka 15 procent av skörden. Av den havreskörd som bärgades i höstas kommer sannolikt nästan 300 miljoner kilo att gå på export, säger överaktuarie Anneli Partala vid Naturresursinstitutet.

Gyllene tider för ärtodling – passerade rybs och raps

Matärt och foderärt producerades nästan lika mycket som året innan, nästan 90 miljoner kilo. Till populariteten har bidragit den ökade användningen av foderärt som djurfoder på gårdarna. Ärt kan delvis ersätta soja, vilket gör oss mindre beroende av importerad soja.

Ärt har snabbt blivit en viktig gröda. Ärtarealen överskred odlingsarealen för rybs och raps år 2023 och passerade arealen för råg redan för fyra år. 

Kummin är däremot en verkligt gröda hos oss, eftersom nästan hela skörden går på export.  Ifjol var kumminskörden omkring fem miljoner kilo, säger Anneli Partala.

Vall är viktiga fodergrödor i Finland

Vi glömmer ofta vallskörden när vi talar om skördarna av åkergrödor, trots att vall odlas på en större areal än någon enskild åkergröda. Det beror på att skörden används nästan helt på gårdarna och endast en liten del kommer ut på marknaden. Dessutom är det svårt att uppskatta vallskördens storlek, eftersom beräkningarna ofta grundar sig på antalet balar eller uppskattningar av fodersilornas volymer. Ensilageskörden i Finland överträffade hisnande åtta miljarder kilo. Den bärgades på en areal på nästan 470 000 hektar.

En åttondel av rågskörden ekologisk

Enligt en grov uppskattning odlas en tiondel av åkerväxtskörden ekologiskt. Ekoandelen av åkerarealen är något större än det. Skörden från ekologiska åkrar angett i kilo per areal är hos nästan alla grödor mindre än inom konventionell odling. Ifjol var skördeavkastningen inom ekologisk spannmålsodling i genomsnitt 70 procent av skörden från konventionella åkrar.

Skörden av ekologiskt odlad råg var cirka 11 miljoner kilo, vilket motsvarade 12 procent av den totala rågproduktionen. Ekoandelen är relativt stor också hos havre. Skörden av ekologisk havre på cirka 86 miljoner kilo utgör nästan nio procent av den totala havreskörden. Den ekologiska produktionen av korn och vete var däremot relativt liten, endast en till två procent av den totala skörden.

Skördestatistiken är Finlands officiella statistik 

Produktionen av åkergrödor har statistikförts i Finland årligen i över hundra år. Enligt 2 § i lagen om livsmedels- och naturresursstatistik (27.6.2014/562) framställer och publicerar Naturresursinstitutet skördestatistik. Uppgifterna för statistiken inhämtas från lantgårdarna, och resulterar i Finlands officiella skördestatistik. Finlands officiella skördestatistik garanterar att skördestatistiken samtidigt är tillgänglig för alla och att tiden för färdigställandet av statistiken anges på förhand. 

Uppgifterna för den senaste skördestatistiken inhämtades i oktober-november 2023 från cirka 5 200 gårdar, inklusive cirka 650 ekogårdar. Ingångssidan till statistiken innehåller närmare information om skörden för de viktigaste åkergrödorna och i statistikdatabasen finns skördeinformation på riksnivå från år 1920 och per NTM-central från år 1999. Från och med uppgifterna för 2023 redovisas statistiken per landskap. Uppgifter om ekologiska skördar finns tillgängliga från och med år 2006.