Hoppa till huvudinnehållet

Naturen och naturprodukter är viktiga för Finlands livskraft. Ungefär 65% av Finlands naturproduktföretag är belägna i östra Finland. Det finns också mycket expertis inom området i östra Finland, men den är utspridd, och utveckling sker genom enskilda, regionsnivåprojekt. Detta projekt sammanför utvecklare och företag inom naturproduktssektorn i östra Finland till ett samarbetsvilligt ekosystem. Tillgängligheten av expertis, utvecklingstjänster och teknologier för företag främjas också genom att organisera utvecklingsaktörer och tjänsteutbud till plattformar som är lätta för företag att nå och genom vilka FoU-aktörer kan bygga samarbete.

Projektet kartlägger forsknings- och utvecklingsbehoven inom sektorn och tar itu med de mest akuta av dessa. Genom dessa utvecklingsåtgärder, studier, demonstrationer och validering av metoder, främjar projektet inhemsk råvaruanskaffning, särskilt direktförsäljning från plockare till små bearbetningsföretag eller professionella kök, undersökning och förutsägelse av kvalitetsproblem hos skogsbär, tillgänglighet av analytik för värdefulla komponenter i råvaror, samt samarbete mellan naturprodukter och turismsektorer och användning av namnskyddssystemet.

Den mest hållbara prestationen av projektet kommer dock att vara ekosystemet självt och den resulterande ökningen i samarbete som främjar all slags utveckling inom sektorn. Huvudansvarig för projektet är Mätteknikenheten vid Uleåborgs universitet, belägen vid Kajana universitetskonsortium. Medansvariga är Arktiska Smaker rf, Ruralia-institutet vid Helsingfors universitet och Naturresursinstitutet Finland. Projektet kommer att genomföras från 1 januari 2024 till 31 juli 2026. Projektets budget är 749 902 €, varav 599 922 € finansieras av EU.