Hoppa till huvudinnehållet

Uusi aineisto avaa 1200 raaka-aineen hiilijalanjälkitiedot vapaaseen käyttöön

Nyheten 24.10.2024

Ravintola-alalla on merkittävä mahdollisuus edistää kestävää ruoan kulutusta tarjoamalla ympäristöystävällisiä ateriavaihtoehtoja ja ohjaamalla kuluttajien valintoja. Luonnonvarakeskus (Luke) on tuottanut avoimen ilmastovaikutusaineiston, joka sisältää yli 1200 raaka-aineen hiilijalanjälkitiedot. Ravintoloiden ilmastotyötä tukeva aineisto on avoimesti saatavilla.

Bild: iStock

Julkaistu ilmastovaikutusaineisto on työkalu kestävämmän ruokajärjestelmän kehittämiseen erityisesti ruokapalveluissa ja ravintoloissa. Sen avulla voidaan muun muassa seurata raaka-aineiden ilmastovaikutuksia, laskea aterioiden hiilijalanjälkiä sekä suunnitella ilmastoystävällisempää ruokatarjontaa. 

Aineisto perustuu elinkaariarviointiin (Life Cycle Assessment, LCA), jossa huomioidaan raaka-aineiden ilmastovaikutukset koko niiden elinkaaren ajalta – maatalouden tuotantopanosten valmistuksesta aina tukkukauppaan asti. Aineistossa on huomioitu kustakin tuotteesta sekä kotimainen että ulkomainen tuotanto, ja ilmastovaikutus on laskettu niiden keskimääräisestä kulutuksesta Suomessa.

– Tämä kokonaisuus on ainutlaatuinen kattavuutensa, aivoimen saatavuutensa sekä paikallisuutensa vuoksi. Tyypillisesti vastaavat aineistot ovat maksullisia, eivätkä ne kuvaa kotimaista kulutusta kovin hyvin. Suomessa kulutettavien raaka-aineiden hiilijalanjälkitieto puolestaan on ollut hajallaan lukuisissa eri tutkimuksissa, kertoo hankkeen projektipäällikkö Virpi Vorne

Ruokajärjestelmän ympäristövaikutuksia vähennettäessä on tärkeää huolehtia, että ruokatarjonnan muutokset eivät heikennä ruoan ravitsemuksellista laatua. 

– Ilmastovaikutusaineiston raaka-aineiden tunnistenumerot ja nimikkeet vastaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli-tietopankin ravintoainetietoja, mikä helpottaa sekä ilmastovaikutusten että ravintoaineiden samanaikaista tarkastelua, sanoo tutkija Venla Kyttä.

Ilmastovaikutusaineisto on avoimesti ladattavissa csv-muodossa, jota voi käyttää Excelissä tai muissa laskentaohjelmissa. Joihinkin toiminnanohjausjärjestelmiin aineisto integroidaan suoraan, jolloin ravintolat voivat hyödyntää sitä käyttämänsä järjestelmän kautta.