Hoppa till huvudinnehållet

Virkeshandeln i privatskogarna, 3/2023

Publicerad 21.4.2023

Priserna på massaved steg till en rekordhög nivå i mars. Senast det genomsnittliga reala rotpriset på granmassaved var så här högt år 2009, och för tall och björk måste prisnivån i mars sökas från slutet av 1990-talet. Vid leveransförsäljning var det genomsnittliga priset för massaved så här högt senast år 2008.

Volymen av virkeshandeln var det näst högsta som någonsin registrerats i mars. Under hela början av året köptes 11 procent mer virke än genomsnittet för de fem föregående åren.

Träpriser

  • I mars var det genomsnittliga priset för grantimmer 75,1 euro och för talltimmer 71,6 euro per kubikmeter vid rotförsäljning. Genomsnittspriserna steg med en procent i reala termer jämfört med februari. Jämfört med hela förra året var ökningen mellan en och två procent.
  • När det gäller massaved steg rotpriserna på tall och gran med fyra procent och på björk med tre procent från februari. För gran översteg priset det genomsnittliga priset för hela förra året med 15 procent. Ökningen var 19 procent för tall och 21 procent för björk.
  • Rotpriserna för massaved var rekordhöga. Senast det verkliga genomsnittspriset för gran var så högt år 2009. Priserna på tall och björk har inte legat på samma nivå som i mars sedan slutet av 1990-talet.
  • Vid leveransförsäljning låg priserna på massaved kvar på samma nivå som i februari. Jämfört med genomsnittspriserna för hela förra året betalades 15–17 procent mer.
  • Leveranspriserna för massaved var så här höga senast år 2008.
Genomsnittliga priser på industrivirke från privata skogar och deras reala förändringar i mars 2023
  Mars 2023 Jämfört med föregående månad Jämfört med hela föregående år
  €/m3 % %
Rotförsäljning
Talltimmer 71,56 1 2
Grantimmer 75,06 1 1
Björktimmer 54,26 4 7
Tallmassaved 24,54 4 19
Granmassaved 26,35 4 15
Björkmassaved 24,78 3 21
Leveransförsäljning
Tallmassaved 43,79 0 17
Granmassaved 45,16 0 15
Björkmassaved 44,97 0 16

Handelsvolymer

  • I mars registrerades i statistiken 3,6 miljoner kubikmeter industrivirke som köptes från privata skogar. Volymen var det näst högsta i mars i statistikens historia och 38 procent högre än genomsnittet för de fem föregående åren.
  • I januari-mars var virkeshandeln 33 procent högre än för ett år sedan och 11 procent högre än under de fem föregående åren. Jämfört med de föregående fem åren har handeln med timmer ökat med 15 procent och handeln med massaved har ökat med åtta procent.

Bakgrundsinformation om statistiken

Enhetspriserna inom virkeshandeln registreras i databasen som verkliga priser i den valuta som användes vid tidpunkten. I texten och diagrammen behandlas prisändringarna däremot i reella värden, så att ändringarna i penningvärdet elimineras med hjälp av levnadskostnadsindexet.

De statistikförda priserna baserar sig på de priser som framgår av virkeshandelsavtalen mellan virkesköpare och -säljare. Eventuella andra tillägg och tjänster vid virkeshandeln har inte tagits med i statistiken.

Uppgifterna om virkesköp uppgavs för statistiken av de största virkesköparna och skogsvårdsföreningarna. Uppgifterna utvidgas inte till att omfatta all virkeshandel inom de privata skogarna, vilket innebär att publicerad virkesmängderna representerar drygt 90 procent av skogsindustrins inköpta virke från de privata skogarna. 

Allow functional cookies to show the embedded graph.