Hoppa till huvudinnehållet

Virkeshandeln i privatskogarna, 1/2023

Publicerad 24.2.2023

Priserna på massaved fortsatte att stiga i januari. Vid rotköp var priserna, efter trädslag, två till tre procent högre och vid leveransköp fem till sex procent högre än i december. Jämfört med de genomsnittliga priserna för hela förra året var rotpriserna 7–14 procent högre och leveranspriserna 15–16 procent högre. De genomsnittliga priserna för timmer låg kvar på samma nivå som i december.

  • Det genomsnittliga priset för grantimmer i januari var 72,6 euro och för talltimmer 68,7 euro per kubikmeter vid rotförsäljning. De genomsnittliga priserna var reellt sett desamma som i december. Jämfört med hela förra året var den reala prisnivån för timmer en procent lägre
  • Rotpriset på granmassaved var 24,1 euro, på tallmassaved 22,5 euro och på björkmassaved 22,8 euro per kubikmeter. Jämfört med föregående månad steg priserna med två till tre procent. I reala termer översteg priset på björkmassaved genomsnittspriset för hela förra året med 14 procent. Ökningen var 11 procent för tall och sju procent för gran.
  • Leveranspriserna för massaved fortsatte att stiga och var fem till sex procent högre än i december. Det genomsnittliga priset för tallmassaved var 42,8 euro, för granmassaved 44,3 euro och för björkmassaved 44,3 euro per kubikmeter. Dessa priser var redan 15–16 procent högre i reala termer än de genomsnittliga leveranspriserna för hela förra året. I januari var 68 procent av allt virke som köptes massaved vid leveransköp.
  • Volymen av virkeshandeln var normal i januari, med 3,3 miljoner kubikmeter industrivirke som köptes från privata skogar och registrerades i statistiken. Detta var 15 procent mer än i januari föregående år och 11 procent mindre än medelvolymen för den föregående femårsperioden.

 

Bakgrundsinformation om statistiken

Enhetspriserna inom virkeshandeln registreras i databasen som verkliga priser i den valuta som användes vid tidpunkten. I texten och diagrammen behandlas prisändringarna däremot i reella värden, så att ändringarna i penningvärdet elimineras med hjälp av levnadskostnadsindexet.

De statistikförda priserna baserar sig på de priser som framgår av virkeshandelsavtalen mellan virkesköpare och -säljare. Eventuella andra tillägg och tjänster vid virkeshandeln har inte tagits med i statistiken.

Uppgifterna om virkesköp uppgavs för statistiken av de största virkesköparna och skogsvårdsföreningarna. Uppgifterna utvidgas inte till att omfatta all virkeshandel inom de privata skogarna, vilket innebär att publicerad virkesmängderna representerar drygt 90 procent av skogsindustrins inköpta virke från de privata skogarna.

Allow functional cookies to show the embedded graph.