Hoppa till huvudinnehållet

Näringsbalansen 2024 (preliminär) och 2023 slutliga uppgifter

Publicerad 17.6.2025

Siffror korrigerade den 17.6.2025.

Läs mer på sidan om Ändringar och korrigeringar i statistiken.

År 2024 den sammanlagda spannmålskonsumtionen var cirka 87,3 kilo per person. Konsumtionen ökade 1,4 kilo jämfört med året innan, cirka 1,6 procent. 

  • Vete konsumerades 49,3 kg, råg 12,2 kg, havre 12,0 kg, korn 0,8 kilo och ris 7,9 kilo per person.
  • År 2024 totalkonsumtionen av icke tillrett kött med ben var 78,2 kilo per person, inklusive vilt och innanmat. Ökningen var något under en procent från år 2023. Nöt- och fjäderfäkött konsumerades något mer än året innan.
  • Mjölkkonsumtionen var cirka 85 liter per person, vilket var 2,0 procent mindre än år 2023.
  • Totalt konsumerades 130 kilo flytande mjölkprodukter per person, ungefär 1,6 procent mindre än år 2023.
  • Ostkonsumtionen var cirka 26,1 kilo 2024.
  • Äggkonsumtionen var cirka 11,8 kilo per person år 2024, föregående år 11,7 kilo. Siffrorna omfattar också ägg som används på gårdarna och ägg som konsumenterna köpt direkt från gårdarna.
  • Konsumtionen av färsk frukt var cirka 48,4 kilo, torkade och konserverade frukter 6,1 kilo och färska grönsaker cirka 64 kilo.
  • År 2024 den totala fiskkonsumtionen var cirka 13,7 kilo* per person.

*Den totala fiskkonsumtionen är korrigerad: Efter korrigeringen är den totala fiskkonsumtionen 13,7 kg per person (+3,1 kg). Korrigerad 17.6.2025.

Näringsbalansen anger inte den exakta mängd mat som konsumerats. Siffrorna beskriver snarare den mängd som erbjudits för konsumtion än den faktiska konsumtionen eftersom uppgifter om bland lagringsförluster och annat svinn inte finns att tillgå om alla led i livsmedelskedjan.
Konsumtionsmängden för kött anges i näringsbalansen och diagrammet nedan med ben, det vill säga som uppslaktat kött. Av mängden kött med ben är 80 procent benfritt. Dessutom varierar tillagningssvinnet mellan 10–30 procent beroende på produkt. Konsumtionen av kött som tillagats motsvarar cirka 50 procent av mängden kött med ben.

Detta är Naturresursinstitutets sista statistik över näringsbalansen. De tidigare offentliggörandena från och med 2008 finns kvar på statistikwebbplatsen. Naturresursinstitutets statistikdatabas innehåller uppgifter om livsmedelskonsumtionen sedan 1950.

Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Databastabeller