Hoppa till huvudinnehållet

Köttproduktion områdesvis 2023

Publicerad 14.3.2024

Mest gris- och nötkött producerades i Sydösterbotten. I Egentiliga Finland producerades mest fårkött.

  • År 2023 producerades cirka 159 miljoner kilo griskött, vilket var 7 % mindre än föregående år. Produktionen minskade i flera regioner, med den största volymminskningen i Sydvästra Finland. Produktionen av griskött var störst i Sydösterbotten och Egentliga Finland.
  • De största grisproducerande kommunerna var Nykarleby (12 miljoner kilo), Huittinen (11,9 miljoner kilo), Loimaa (10,4 miljoner kilo) och Seinäjoki (10 miljoner kilo). 
  • Nötköttsproduktionen ökade med 2 % till drygt 85 miljoner kilo. Produktionen ökade i flera regioner i landskapet. Nötköttsproduktionen var störst i Södra Österbotten, Norra Österbotten och Norra Savolax. 
  • Nötköttsproduktionen var störst i Kiuruvesi (3,3 miljoner kilo), Kuopio (3,1 miljoner kilo) och Kurikka (2,4 miljoner kilo).
  • Produktionen av fårkött minskade med 9% till 1,1 miljoner kilo. 
  • Den högsta fårköttsproduktionen fanns i Salo (90 000 kg), Somero (38 800 kg) och Kokkola (21 200 kg).

Allow functional cookies to show the embedded graph.