Hoppa till huvudinnehållet

BAKGRUND OCH MÅL

Minskningen av torvproduktionen kommer att ha en betydande inverkan på hela livsmedelskedjan i Sydösterbotten. Torv används som strömedel på husdjursgårdar, särskilt för slaktkycklingar, nötkreatur och hästar. Torv är också det vanligaste odlingsmediet i växthusproduktion, så trädgårdar behöver också nya hållbara och inhemska alternativ till torv.

Projektet syftar till att hitta hållbara alternativ till torv, titta på deras värdekedja och bidra till utvecklingen av ett torvfritt affärsekosystem. Projektet ska undersöka möjligheten till hållbar odling av växter i områden som befriats från torvproduktion, till exempel som strö, odlingssubstrat eller isoleringsmaterial för byggnadsindustrin.

Målet med projektet är att skapa en modell för en torvfri livsmedelskedja i Sydösterbotten och att tillhandahålla bra verktyg för att lyckas med detta. Projektet kommer att testa och utvärdera den praktiska, ekonomiska och miljömässiga effektiviteten hos olika alternativ och deras tillämplighet i lokala förhållanden.

Projektet kommer att sträva efter att identifiera torvfria:

* nya och innovativa material med högre mervärde, till exempel för användning inom byggnadsindustrin

* substratprodukter för växthusproduktion

* strömedel för animalieproduktion.

Projektets kortsiktiga mål är följande:

* Att hitta nya jordbruksmöjligheter på tidigare torvmarker.

* Att hitta en enda produkt med de önskade egenskaperna för ovan nämnda användningsområden, eller olika blandningar med de önskade egenskaperna.

* Främja marknadstillträde genom kommunikation och engagemang från intressenter.

ÅTGÅRDER

Projektets åtgärder är grupperade under två teman:

1) innovationer för att ersätta torv, och

2) Främjande av affärsmöjligheter.

Projektets övriga åtgärder stöder åtgärderna inom de ovan nämnda temana:

* Sammanställning av befintlig kunskap

* Utveckling av odlingskedjor för våtmarker

* Potentialen för torv och torversättning / innovation, testning och pilotprojekt för torversättning

* Socioekonomiska aspekter / främjande av affärsmöjligheter, analyser

* Analys av miljökonsekvenser

* Kommunikation och information

FÖRVÄNTADE RESULTAT

De kortsiktiga effekterna av projektet är bland annat att affärsekosystemet stärks och att nya produkter kommer ut på marknaden. Projektet kommer att leda till bättre kunskap på provins- och nationell nivå om klimatvänliga material som kan ersätta torv och modellen ”Safe Food Chain”. Projektets målgrupper kommer att ha omfattande kunskap om nya sätt att producera strö och odlingsmedia, nya jordbruksmöjligheter kommer att hittas i tidigare torvmarksområden och hållbar användning av torvmark kommer att främjas.

Långsiktiga effekter är bland annat minskad torvanvändning, minskade klimatutsläpp, ökad regional vitalitet och nya affärsmöjligheter.

Resultaten av projektet kommer att fortsätta att utnyttjas aktivt efter att det har slutförts. Till exempel kommer jordbrukare att kunna dra nytta av erfarenheterna och odlingsguiderna från projektet, odlingsmedium och skräpföretag kommer att kunna använda den expertis som samlats in från projektet för produktutveckling och marknadsföring, och företag som innoverar nya produkter kommer att få viktig information om produktegenskaper och effekter.

Projektresultaten kommer att integreras i den pågående forskningen och det praktiska arbetet med torvsubstitut. Dessutom kommer projektets rekommendationer att bidra till att stödja förutsättningarna för en torvfri livsmedelskedja i beslutsfattandet.

INFORMATION OM PROJEKTET

Projektets varaktighet: 1.1.2024-30.6.2026

Genomförare:

Seinäjoki University of Applied Sciences Ltd

Järviseudun Koulutuskuntayhtymä

Naturresursinstitutet

Finansiering:

Etelä-Pohjanmaan liitto / Fair Transition fund (JTF),

Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiö

och självfinansiering av genomförarna

Total budget: 1 100 903 euro

EU-finansiering: 880 722 euro

Läs mer på projektets webbplats: https://projektit.seamk.fi/kestavat-ruokaratkaisut/turvevapaa-ruokaketju/