Hälften av vår åkerareal används för foderproduktion – odlingsarealen för havre på frammarsch
Enligt preliminär statistik för 2024 från Naturresursinstitutet (Luke) uppgår den utnyttjade jordbruksarealen till knappt 2,3 miljoner hektar. De största nedgångarna noterades i arealerna för korn, råg och höstvete och den kraftigaste tillväxten i arealen för havre och träda.
Hälften av Finlands åkerareal används för foderproduktion
År 2024 kommer odlingsarealen i Finland att uppgå till cirka 2 miljoner hektar, vilket är något mindre än föregående år. Av denna areal växer det spannmål, det vill säga korn, havre, råg, vete och andra sädesslag, på omkring en miljon hektar. På en knapp en miljon hektar odlas fodergrödor som är viktiga för husdjursproduktionen, varav största delen är vall. Den återstående åkerarealen används för att odla bland annat olje- och proteingrödor, potatis och sockerbeta. Om man även räknar med spannmål och betesmark som används till djurfoder, används mer än hälften av Finlands åkerareal till att producera foder till boskap.
Den areal som besåddes med råg var fortsatt liten
Förra hösten besåddes en areal på uppskattningsvis 20 000 hektar med råg och omkring 17 000 hektar av denna areal hade klarat av vintern.
"Rågarealen är nästan 40 procent mindre i år än förra året. Det här är lika liten som den var 2018. Under de senaste 10 åren har den totala arealen råg varierat mellan 17 000 och 38 000 hektar", säger överaktuarie Irene Rosokivi.
Arealerna för korn och höstvete minskade
Arealen för korn, vår mest odlade spannmål, minskade med cirka 8 procent till cirka 370 000 hektar. Arealen för havre ökade och överstiger arealen för foderkorn. Korn och havre står fortfarande för nästan en tredjedel av vår totala åkerareal. Arealen för höstvete minskade (-18 %) jämfört med föregående år och det såddes på en areal på knappt 60 000 hektar. Även arealen med vårvete minskade med cirka 4 procent. Odling av höstvete var vanligast i sydvästra Finland.
Arealen för rågvete ökar
Arealen för rågvete är nästan tio gånger större än föregående år, närmare 9 000 hektar. Rågvete är en gröda som främst används som djurfoder. Den ger god skörd och är motståndskraftig mot torka och skadedjur. I våras såddes bovete på en areal på cirka 2 000 hektar och andra spannmålsslag som majs odlades också på en areal på cirka 2 500 hektar på åkrarna i Finland. Rybsarealen ökade med 13 procent jämfört med förra året, medan rapsarealen minskade med lika mycket. I Finland är det vanligare att odla rybs, eftersom raps i huvudsak endast lämpar sig för odling i de sydligaste delarna av landet.
Ärtproduktionen minskade något
Odlingsarealen för foder- och matärter var något mindre än föregående år, men den var fortfarande nästan 40 000 hektar. De flesta av ärtorna var foderärtor, vars skörd används till djurfoder, antingen direkt eller som industrifoder. Det kan användas som ersättning för foder som innehåller till exempel soja eller andra utländska proteiner. Av baljväxterna för livsmedelsbruk odlas förutom foderärter också trädgårdsärter på över 2.000 hektar i Finland och vi konsumerar skörden främst som frysta ärtor.
Arealen för sockerbeta ökade
Arealen för sockerbeta ökade med cirka en femtedel förra året och sockerbeta odlades på en areal på cirka 15 000 hektar. Sockerbeta odlas mest i Satakunta och Egentliga Finland. Också arealen för kummin ökade betydligt jämfört med föregående år och den uppgick till cirka 20 000 hektar.
"Odlingsarealen för potatis minskade med cirka 6 procent. Potatisodlingen är koncentrerad till den västra kustregionen", fortsätter Rosokivi.
Arealen i träda ökade med cirka 20 000 hektar
Arealen i träda, 246 000 hektar, minskade med 21 000 hektar. Den största ökningen av arealen skedde i de gröngödslingsgrödor som ingick i trädan.
Bakgrund till statistiken
Statistikunderlaget utgörs av uppgifterna om odlingsarealerna per gröda som odlarna lämnat vid ansökan om stöd för jordbruksmark, som avslutades 18.6.2024. Uppgifterna i statistiken redovisas per landskap. Fram till 2022 sammanställdes statistiken per NTM-central. Statistiken är preliminär; de slutliga uppgifterna offentliggörs våren 2025.
De kan beställa statistik över de livsmedel och naturresurser du önskar per e-post samma dag som de offentliggörs. Prenumerera på statistik.