Finländarnas selenintag följer rekommendationerna
I Finland har selen tillsatts i gödselmedel sedan 1984. Selengödsling har visat sig vara ett effektivt och säkert sätt att påverka folkhälsan och produktionsdjurens välbefinnande.
– Selenintaget har legat på en bra och trygg nivå under hela den tid som selengödsling har tillämpats, och på 2010-talet har intaget varit cirka 0,08 mg/dygn/10 megajoule och selenhalten i serum cirka 1,5 μmol/liter. Det finns inget behov av extra selentillskott, säger Veli Hietaniemi, specialforskare vid Naturresursinstitutet.
De senaste resultaten publicerades i november 2022. Selenhalter mäts i livsmedel, foder och serum i människans blod. Uppföljningen görs i samarbete mellan Naturresursinstitutet, Livsmedelsverket, Institutet för hälsa och välfärd, Helsingfors universitet och Finlands miljöcentral.
Selenhalterna i produkter av animaliskt ursprung har ökat under de senaste åren
De genomsnittliga selenhalterna i spannmål och spannmålsprodukter har legat nära det fastställda målvärdet, cirka 0.1 mg kg -1 torrsubstans. Variationen är dock stor.
Selenhalterna i produkter av animaliskt ursprung har ökat med omkring 25 procent sedan 2017. En bakomliggande orsak är sannolikt att det har skett en förändring i sammansättningen hos och användningen av det kommersiella fodret. Producenternas kännedom om selenets betydelse för djurproduktionen och djurens hälsa har också ökat, och därför fästs mer uppmärksamhet vid selenhalten i foderransonerna. Selenhalterna i fodret bör dock analyseras på gårdarna då och då för att undvika överdosering.
Selengödslingens effekter på mark och vattendrag övervakas regelbundet
I allmänhet är det bara cirka 10 procent av gödselselenet som överförs till växterna. Trots en positiv selenbalans har man inte observerat någon ökning av lösligt selen som växterna kan utnyttja i marken.
Gödselselen omvandlas under vegetationsperioden till svårlösliga föreningar och binds i marken. I dag strävar man efter att minska användningen av oorganiska gödselmedel och återvinna näringsämnen effektivt. Gödselmedel tillverkade av näringsrika sidoflöden har visat sig vara svaga selenkällor i nya studier.
– Hundratals selennivåer bör därför följas upp systematiskt, säger Hietaniemi.
Selengödslingens effekter på selenhalterna i vattnet i vattendragen har hittills varit svåra att bedöma. I dag görs dock omfattande selenuppföljningar och analysmetoderna håller på att bli bättre. En ansvarsfull användning av gödselmedel samt klimat- och miljöförhållandena i Finland minskar risken för att selen ackumuleras och sköljs ut i vattendragen.
Selen är viktigt för människors och djurs tillväxt och välbefinnande
Innan man började tillsätta selen i gödselmedel konstaterades selenbristsjukdomar hos produktionsdjur. Selenhalterna i inhemska livsmedel var också mycket låga och medborgarnas selenintag betydligt lägre än rekommendationerna. Selengödslingen har rättat till situationen.