Naturresursinstitutet samarbetar med Eastman för att lösa den utmaning för matproduktion som den växande befolkningen orsakar genom att förbättra konserveringen av foder.
Eastman och Naturresursinstitutet samarbetar för att utveckla konservering av foder
På den här sidan
Naturresursinstitutet och Eastman har genom åren samarbetat mycket kring konservering av foder. Som ett resultat av samarbetet har foder- och livsmedelssäkerheten förbättrats, jordbrukarnas skördesvinn har minskat och till och med har matproduktionens koldioxidavtryck minskat. Det är viktigt att förbättra kvaliteten på ensilage, då det spelar en egen roll i att säkerställa människors matproduktion.
Eastman är ett stort amerikanskt specialkemikalieföretag med global verksamhet. I Finland är Naturresursinstitutet en central samarbetspartner för Eastman. Samarbetets centrala delområde är att förbättra foderkvaliteten, särskilt utvecklingen av konservering. Eastmans speciella roll i branschen är att utveckla fodertillsatser som fodertillverkare kan använda i sina egna produkter. Naturresursinstitutet har varit involverad i forskning och utveckling av dessa tillsatser.
Bättre idéer med gemensamma tankesmedjor
Arja Seppälä från Eastman beskriver samarbetets karaktär: ”Vi har haft flera gemensamma projekt genom åren, både offentligt finansierade och bilaterala. Naturresursinstitutet är en bra samarbetspartner för oss, då de har en kunnig och engagerad personal som kan genomföra de undersökningar vi behöver. Vi strävar alltid efter att planera projekt och undersökningar tillsammans, vilket är ett naturligt sätt att samarbeta. Naturresursinstitutet är alltid flexibla i fråga om våra scheman.”
Även Naturresursinstitutets forskare Marcia Franco uppskattar det gemensamma sättet att planera: ”Jag gillar verkligen vårt sätt att avancera i projekt med Eastman. Vi får sällan direkta instruktioner, 'undersök det här', utan identifierar snarare tillsammans problem och lämpliga metoder för att lösa dem. Processen omfattar en hel del diskussioner och gemensam brainstorming. Vi försöker bygga idéer tillsammans.”
Naturresursinstitutets kunniga personal, infrastruktur i världsklass, flexibla tidtabeller och interaktiva arbetssätt har hjälpt oss utveckla nya innovationer för att konservera foder. — Arja Seppälä, Eastman
Rehvi-projektet förbättrade spannmålens konservering
Ett av Naturresursinstitutets och Eastmans gemensamma projekt var Rehvi, som startade 2017 och avslutades 2020. Övriga företagspartner i projektet var Berner och Hankkija. Rehvi tog sig an en praktisk fråga som är typisk för det svala klimatet i norr: att torka foderspannmål är inte alltid den optimala förvaringslösningen i Finland. Istället krossas den fuktiga spannmålen innan det lagras i en lufttät silo eller tub som krossad säd.
”Krosskonservering av fuktigt spannmål har undersökts och tillämpats sedan 1970-talet”, berättar Seppälä och fortsätter: ”Det är dock anmärkningsvärt att gårdarna för fyrtio-femtio år sedan var mycket mindre i storlek. Numera hinner man inte tröska allt spannmål som kan konserveras medan det har optimal fukthalt, det vill säga över 30 %. Krosskonservering av torrare spannmål har medfört andra problem, såsom risker för mögel och mykotoxiner. I Rehvi-projektet innoverade och testade vi lösningar för att förhindra att spannmålet förskäms. Försöken omfattade exempelvis val av konserveringsmedel och jämn dosering av konserveringsmedel. Forskningsresultaten har medfört goda praktiska rekommendationer till odlarna.”
”Vårt samarbete med Naturresursinstitutet skapar nyttiga forskningsdata för oss. Dessa forskningsdata sammanställs till konkreta rapporter som är guld värda för oss, exempelvis när vi ansöker om exporttillstånd för våra produkter till Ryssland eller någon annanstans. Naturresursinstitutet är en stor forskningsorganisation, vilket gör att avtal, betalningar och andra praktiska saker kan skötas professionellt. Det här underlättar vår verksamhet och gör det möjligt för oss att själva fokusera på det ämne som undersöks”, summerar Seppälä.
Mer information om Rehvi-projektet:
- Huuskonen, A., Rinne, M. & Manni, K. 2021. Effects of different barley grain preservation techniques on intake, growth and carcass traits of finishing dairy bulls fed grass silage-based rations. The Journal of Agricultural Science 1–8. https://doi.org/10.1017/S0021859621000022
- Franco, M., Stefanski, T., Jalava, T., Kuoppala, K., Huuskonen, A., Rinne, M. 2019. Fermentation quality and aerobic stability of low moisture-crimped wheat grains manipulated by organic acid-based additives. The Journal of Agricultural Science 157: 245–253. https://doi.org/10.1017/S0021859619000546
Vad gjordes?
Behov: Förbättrade metoder för konservering av foder för att garantera matproduktion
Lösning: En serie offentligt finansierade projekt och direkta uppdrag med Naturresursinstitutet där man fick flera genombrott för effektivare konservering av foder.