Hoppa till huvudinnehållet

Köttproduktion områdesvis 2024

Publicerad 14.3.2025

Nötköttsproduktionen var störst i Kuopio, fläskkött i Huittinen och fårkött i Salo.

  • År 2024 producerades 87 miljoner kilo nötkött, vilket är cirka 1% mer än året innan.  De största ökningarna var i Norra Österbotten och Södra Österbotten, där nötkött också produceras mest.
  • Även svinköttsproduktionen ökade med ca 1% till 161 miljoner kilo. Produktionen av svinkött är starkt koncentrerad till Sydösterbotten, Egentliga Finland och Österbotten. Dessa regioner stod för nästan 64% av fläskproduktionen.
  • Produktionen av fårkött fortsatte att minska och uppgick till cirka 1 miljon kilo. Den största produktionen av fårkött fanns i Egentliga Finland.

Nötköttproduktion Top 10 kommuner

KommunMilj. kg
Kuopio3,2
Kiuruvesi3,2
Kurikka2,5
Kauhava2,0
Siikajoki1,9
Seinäjoki1,7
Lappo1,6
Haapavesi1,6
Pedersöre1,6
Nivala1,5

 

Svinköttproduktion Top 10 kommuner

KommunMilj. kg
Huittinen12,2
Nykarleby11,5
Loimaa11,3
Seinäjoki10,3
Ilmajoki8,9
Vörå8,2
Vehmaa5,4
Pöytyä4,4
Kurikka4,4
Lappträsk4,3

Fårköttproduktion Top 10 kommuner

KommunMilj. kg
Salo0,081
Torneå0,025
Somero0,025
Korsholm0,023
Närpes0,021
Sastamala0,019
Tervola0,019
Sodankylä0,016
Karleby0,014
Jämsä0,013

Allow functional cookies to show the embedded graph.