Hoppa till huvudinnehållet

Avverkningsvolymen av marknadsvirke, 12/2022

Publicerad 8.2.2023

I december 2022 var den avverkade mängden av industrivirke 5,8 miljoner kubikmeter. Avverkningsmängden var sex procent större än året innan och 15 procent större än medeltalet av december för den föregående femårsperioden. Under januari– december avverkades 63,8 miljoner kubikmeter industrivirke. Avverkningsmängden var tre procent mindre än i fjol och lika mycket som föregående femårsgenomsnittet.

  • I december 2022 var den avverkade mängden av industrivirke 5,8 miljoner kubikmeter. Avverkningsmängden var sex procent större än året innan och 15 procent större än medeltalet av december för den föregående femårsperioden.
  • Det avverkade industrivirket bestod av 2,7 miljoner kubikmeter sågtimmer och 3,1 miljoner kubikmeter massaved. Jämfört med de genomsnitten för december under de föregående fem åren var sågtimmer avverkningsmängde 16 procent och massaveds 14 procent större.
  • Avverkningsmängden i privatskogarna var 4,7 miljoner kubikmeter, vilket var sex procent större än året innan.
  • Avverkningsmängden i skogsindustribolagens egna skogar och i statens skogar var 1,1 miljoner kubikmeter vilket var två procent större än året innan.
  • I december var mängden energived totalt 525 000 kubikmeter, av vilket 430 000 kubikmeter var kvistade slanor och helträd.
  • Under januari– december avverkades 63,8 miljoner kubikmeter industrivirke. Avverkningsmängden var tre procent mindre än i fjol och lika stora som än femårsmedeltalet. Jämfört med de föregående fem åren var avverkningsmängden av timmer åtta procent större och av massaved sju procent mindre.
  • Under januari-december avverkades 6,6 miljoner kubikmeter energived.

Allow functional cookies to show the embedded graph.