Hoppa till huvudinnehållet

Avverkningsvolymen av marknadsvirke, 1/2023

Publicerad 10.3.2023

Siffrorna för januari-september korrigerade 20.12.2023.​

Läs mer på sidan om Ändringar och korrigeringar i statistiken.​

 

I januari 2023 var den avverkade mängden av industrivirke 6,1 miljoner kubikmeter. Avverkningsmängden var tre procent större än medeltalet av januari för den föregående femårsperioden. Volymen av avverkning av sågtimmer var fortsatt hög.

  • I januari 2023 avverkades 6,1 miljoner kubikmeter virke för industrin. Avverkningsmängden var sju procent större än i januari året innan och tre procent större än genomsnittet av avverkningarna i januari under den föregående femårsperioden.
  • Det avverkade industrivirket bestod av 2,6 miljoner kubikmeter sågtimmer och 3.5 miljoner kubikmeter massaved. Jämfört med de genomsnitten för januari under de föregående fem åren var sågtimmer avverkningsmängde tre procent större och massaveds mängden tre procent större.
  • I privata skogar tillvaratogs 5,1 miljoner kubikmeter industrivirke, vilket var fyra procent större än för ett år sedan.
  • Virkesuttaget i skogsindustribolagens egna skogar och i statens skogar var 1.0 miljoner kubikmeter, vilket var 23 procent större än för ett år sedan.
  • Uttaget av energived var 0,4 miljoner kubikmeter. Av volymen var 70 procent kvistade träd och helträd.

Allow functional cookies to show the embedded graph.