Skral spannmålsskörd 2021 – minsta skörden av korn och havre på årtionden
Spannmålsskörden 2021 uppgick till totalt 2,6 miljarder kilo. Jämfört med snittskördarna minskade kornskörden med en tredjedel, havreskörden med en fjärdedel samt kornskörden och veteskörden med en femtedel. Kornskörden har senast varit lika liten på 1970-talet och havreskörden på 1980-talet.
Gårdarna skulle gärna ha sett goda skördar, eftersom spannmålsskörden 2018 – endast tre år tidigare – var nästan lika liten som i fjol.
– Särskilt i sydvästra Finland, som ju brukar kallas vår kornbod, krympte skörden på grund av torka. Från Österbotten norrut var skördarna nära genomsnittet, säger överaktuarie Anneli Partala vid Naturresursinstitutet.
Brist på korn
Kornskörden nådde nätt och jämnt över en miljard kilo. Eftersom den inhemska användningen av korn – främst som foder och för mältning – normalt uppgår till 1,4 miljarder kilo har det redan uppstått brist på korn. Brist på den viktigaste foderspannmålen innebär svårigheter för djurhållande gårdar, som blir tvungna att ta till dyr köpevara. Bristen på foder i kombination med andra svårigheter kan leda till att gårdar minskar eller lägger ned verksamheten.
Havreskörden landade på knappt 800 miljoner kilo. Tillsammans med korn är havre en viktig foderspannmål. Havre används allt mera i livsmedel, och åtminstone tillsvidare har tillgången räckt till för den inhemska livsmedelsindustrin. Den skrala rågskörden på knappt 70 miljoner kilo täcker inte årsbehovet på cirka 100 miljoner kilo. Med en lika liten skörd i fjol är det möjligt att vi blir tvungna att fylla på med importerad råg innan rågskörden bärgas på hösten.
Veteskörden på strax under 700 miljoner kilo motsvarar den årliga användningen. Vete är det spannmålsslag som oftast hamnar på våra matbord. Livsmedelsanvändningen av vete på över 200 miljoner kilo är mer än dubbelt så stor som användningen av råg. Därtill används även mer vete för foder; de senaste åren har foderanvändningen överstigit 300 miljoner kilo.
Minsta potatisskörden på sex år
Potatisskörden på knappt 560 miljoner kilo var en tiondel mindre än året innan. Det var den nionde minsta statistikförda potatisskörden någonsin i Finland. Hittills har det funnits gott om inhemsk potatis i butikerna, men lagren har sjunkit till de lägsta nivåerna på tio år. Senast fanns det lika litet potatis i lagren i början av 2013, vilket hade föregåtts av den tredje minsta potatisskörden någonsin i statistiken, cirka 490 miljoner kilo.
Odlingsarealen av ärta större än av potatis – skörden tog stryk av torkan
Även ärtåkrarna drabbades av den torra sommaren, och skörden blev en femtedel mindre än året innan. Ändå var ärtskörden den näst största någonsin i statistiken, tack vare att ärtarealen ökade betydligt för två år sedan. År 2020 var odlingsarealen av ärta för första gången större än av potatis. Utsikterna för ärtodling är positiva de närmaste åren, eftersom Finland vill bli mer självförsörjande på protein, och odling av ärta, utöver bondböna, kan bidra till det.
Skörden av ekologisk havre minskade med en tredjedel
Havre med en skörd på nästan 60 miljoner kilo är den viktigaste ekologiska spannmålsgrödan i Finland. Skörden av ekologisk havre minskade med 30 procent jämfört med föregående år. Däremot bärgades något mer ekologisk råg än året innan, cirka 10 miljoner kilo. Det innebär att den ekologiska rågens andel av den totala rågskörden i Finland var hela 15 procent. Den ekologiska havrens andel av den totala havreskörden var sju procent.
Flera dåliga skördeår i kombination med ökande kostnader och den allmänt osäkra lönsamheten tynger på många jordbrukare i Finland. För närvarande söks det botemedel mot krisen, och lösningarna kommer att påverka odlingsbesluten för den instundande växtsäsongen.
Bakgrund till statistiken
Naturresursinstitutet samlade in uppgifterna för skördestatistiken via en webbenkät och med telefonintervjuer från cirka 6 100 gårdar, av vilka 730 var ekologiska gårdar. Skördestatistiken omfattar uppgifter om cirka 5 400 gårdar. Informationen om spannmålsskördens kvalitet har erhållits genom att kombinera Naturvårdsinstitutets skördeinformation och Livsmedelsverkets uppföljningsdata om spannmålsskördens kvalitet.
Samtliga uppgifter redovisas på stat.luke.fi. Tjänsten innehåller riksomfattande skördeuppgifter om de viktigaste grödorna sedan 1920 och uppgifter om ekologisk produktion från och med 2006. Redovisningen av de regionala skördeuppgifterna börjar 1999 och av uppgifterna om ekologisk produktion 2014. Redovisningen av uppgifterna om de konventionellt producerade skördarna börjar 2020.
Tabellerna som anknyter till Skördestatistik finns på statistikwebbplatsen.
Du kan prenumerera på Naturresursinstitutets statistikinformation till din e-post.Information om spannmålsskördens kvalitet finns på Livsmedelsverkets webbplats.