Betydande ökning i tunnelodling av bär i fjol
Data korrigerade 3.6.2022, korrigeringstabell nedan.
I Finland producerades år 2021 sammanlagt 310 miljoner kilo grönsaker, bär och frukter. Mängden var något mindre än år 2020. De 3 243 trädgårdsföretagen odlade trädgårdsväxter på nästan 20 000 hektar åkrar och 375 hektar i växthus. Dessutom ökade arealen av tunnelodlingar på friland till 107 hektar. Trots att antalet företag fortsatte att minska var trädgårdsproduktionens totala frilandsareal oförändrad, medan arealen minskade något inom växthusproduktionen.
År 2021 var ett svårt år för de producenter vars produkturval var riktat till restauranger och storkök. Visserligen hade de redan året innan varit tvungna att snabbt anpassa sina marknadsföringskanaler och produktförpackningar. Jämfört med år 2020 gick det smidigare att ordna tillstånd för utländsk säsongsarbetare.
För väderutmaningen i somras stod rekordhettan i juni. Högsommarvärmen fick jordgubbarna att mogna tidigt och ledde till plockarbrist. Trots detta var jordgubbsskörden drygt 16 miljoner kilo. Den totala produktionen av bär uppgick 20 miljoner kilo; näst efter jordgubbe skördades mest hallon och svarta vinbär.
– Särskilt i kärnområdena för trädgårdsproduktion på friland i sydvästra Finland krympte frilandsskördarna till följd av torkan. Det rapporterades till och med nollskördar om grödor där man inte haft möjlighet att vattna. Särskilt trädgårdsärten led av torka, säger överaktuarie Anna-Kaisa Jaakkonen vid Naturresursinstitutet.
Största delen av hallonen mognar i tunnlar
Bär odlas i allt större utsträckning i tunnlar för att minska väderexponeringen och förlänga skördeperioden. År 2021 ökade arealen för tunnelodlingar av bär med 26 hektar jämfört med år 2020.
Uppskattningsvis drygt en miljon kilo av hallonskörden, det vill säga 70 procent, odlades i tunnlar. Den beräknade skördenivån för tunnelodlingar var 27 000 kilogram per hektar. Största delen av tunnelodlingarna, det vill säga 66 hektar, var jordgubbsodlingar. Produktionen av tunneljordgubbar var knappt tre miljoner kilo, med en skördenivå på uppskattningsvis 30 000 kilo per hektar.
Grönsaker i lager och äpplen säkrar livsmedelsförsörjningen under vintern
Grönsaker som går att lagra är viktiga i ett land där växtsäsongen är kort. Räknat i kilo är rotfrukterna grundvalen för odlingen av grönsaker på friland. I somras skördades 98 miljoner kilo rotfrukter, av vilket 76 miljoner kilo var morötter. Det producerades 29 miljoner kilo matlök och 20 miljoner kilo huvudkål. Den totala grönsaksskörden på friland på 174 miljoner kilo var något under den normala skördenivån.
Äppelskörden på 7,9 miljoner kilo var den näst bästa någonsin. Den totala fruktproduktionen uppgick till 8 miljoner kilo.
Allt mer specialtomater
Av den totala tomatproduktionen på 38 miljoner kilo var hela sju miljoner kilo specialtomater, som plommontomater och körsbärstomater. Den totala tomatproduktionen minskade med 3,7 miljoner kilo jämfört med år 2020. Odlingen av växthusgurka gav 53 miljoner kilo, vilket var en miljon kilo mindre än året innan.
Den totala skörden av växthusgrönsaker uppgick till 98 miljoner kilo. Dessutom odlades 107 miljoner krukor grönsaker, vilket var en ökning med omkring tre miljoner jämfört med året innan. Omräknat i kilo uppgick produktionen av grönsaker i kruka till 10 miljoner kilo.
– Det är i synnerhet kategorin ”övriga” som har ökat mest de senaste åren. Det är en mycket stor och blandad grupp, där de vanligaste växterna är koriander, ärtsskott och mynta, men vi ser även många bekanta örtkryddor i färsk form, säger Anna-Kaisa Jaakkonen.
Plantskolor och produktion av prydnadsväxter är en viktig del av trädgårdsproduktionen
Utöver ätliga växter producerades det i finländska växthus prydnadsväxter på 114 hektar: 78 miljoner lökblommor, 6,3 miljoner blommande krukväxter och 36 miljoner sommarblommor. Dessutom odlades plantor och snittblommor på friland på en areal av drygt 367 hektar.
Bakgrund till statistiken
Naturresursinstitutet samlade in uppgifterna för statistiken via en webbenkät och med telefonintervjuer från 2 880 trädgårdsföretag. Uppgifterna om växthusföretagens energiförbrukning 2021 publiceras 15 mars.
Du kan prenumerera på Naturresursinstitutets statistikinformation till din e-post (stat.luke.fi).
Mer om detta ämne
Korrigering 3.62022
|