Hoppa till huvudinnehållet

Älykäs ruokahävikki haltuun -hankkeen tavoitteena on pienentää ruokahävikkiä oppilaitosten ravintola- ja catering- ja elintarvikealan opetuksessa ja ravintoloissa asenteita muuttamalla, mittaamisen avulla sekä ruuanvalmistukseen liittyvällä ennakoinnilla.

Hankkeessa pyritään nostamaan opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteisvastuuta ja osaamista ruokahävikin pienentämiseksi kestävän kehityksen mukaisesti. Lisäksi kehitetään edistyksellisiä työkaluja ruokahävikkiä vähentävään asennekasvatukseen ja seurantaan, kasvatetaan opiskelijoiden ja henkilökunnan ymmärrystä ruokahävikin merkityksestä ja mittaamisesta sekä parannetaan koko ruoantuotantoketjun yhteistyötä hävikin vähentämiseksi.

Luken tavoitteet hankkeeseen:

Kehittää menetelmä Pohjois-Pohjanmaan alueen elintarvikejätteen ja ruokahävikin määrän arviointiin

* Kartoitus alueen aiemmasta tutkimuksesta ja toimijoista

* Mittauspilotit ammattioppilaitoksissa, lukioissa ja mahdollisesti muissa ravitsemispalveluissa

* Tiedot hävikin määrästä, laadusta ja tyypistä, % valmistetusta ruoasta, g/asiakas

Kehittää menetelmä alueen ruokahävikin määrän vähentämiseen

* Mittaustulosten perusteella arvioidaan mitkä ovat parhaat keinot vähentämiseen

* Tulosten perusteella voidaan tehdä tarvittavia toimia esim. ammattioppilaitoksissa

* Lähtötiedot mahdollistavat oppi- ja muiden materiaalien tekemisen

OSAOn koordinoimassa hankkeessa ovat mukana Oulun Palvelualan Opisto ja Luonnonvarakeskus (Luke).

ESR+-rahoituksen hankkeelle on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

https://www.osao.fi/hankkeet/alykas-ruokahavikki-haltuun/