Hoppa till huvudinnehållet

Beståndsberäkning för vitsvanshjort publicerad – nu med ny beräkningsmall

Offentliggörande av uppföljning 17.3.2023

Enligt Naturresursinstitutet fanns det cirka 120 000 vitsvanshjortar i Finland under vintern 2022–2023. Konfidensgrad 95 % motsvarar 112 000–128 000 individer. Vid beräkningen tillämpades en ny mall efter älghushållningsområde, som ger bättre utslag för regionala skillnader som påverkar stammens utveckling.

– Utifrån de värden som vi fått fram med den nya mallen har stammen minskat jämfört med ifjol (-13,6 %) och är betydligt mindre än toppnoteringen från ett par år tillbaka (−20,3 %). Ett större jaktuttag för att minska stammen verkar ha gett resultat, säger specialforskare Sami Aikio vid Naturresursinstitutet.

Figur 1. Vinterbeståndet av vitsvanshjort enligt den nya ÄH-mallen och den gamla mallen samt jaktuttaget vid slutet av jaktsäsongen 1980–2022. Runt uppskattningarna anges konfidensgrad 95 %. Årtalet avser början av jaktsäsongen. Beståndsberäkning: Naturresursinstitutet. Jaktuttaget: Finlands viltcentral.

Den snabba ökningen av vitsvanshjortarna och behovet av att kontrollera den påskyndade utvecklingen av beståndsberäkningen. Den mall efter älghushållningsområde (ÄH-område) som togs i bruk i den nu publicerade beståndsberäkningen bygger på regionala data och utgör därför ett viktigt led i utvecklingen av forskningsbaserad viltvård.

– Fördelen med ÄH-mallen är att den tar hänsyn till regionala skillnader som påverkar reproduktionen och dödligheten. Det ger en mer tillförlitlig bedömning, särskilt av populationstäta områden, säger Aikio.

Det första steget i utvecklingen av beräkningsmetoden togs redan under föregående jaktsäsong då observationer under jakten bidrog med aktuell och regionalt relevant information om kalvproduktionen. Det är viktigt att aktiv insamling av observationer fortsätter.

Inga större förändringar i stammens sammansättning

I likhet med beräkningarna i fjol finns det i hela landet 59 kalvar per 100 vuxna djur (95 % konfidensintervall 56–62 kalvar). Könskvoten hos vuxna djur var 1,25 hindar per en hjort (95 % konfidensintervall 1,15–1,41 hindar/hjort). Det är en liten minskning från i fjol, men den ryms inom felmarginalen för beräkningen.

För att ytterligare minska hjortstammen krävs ett jaktuttag på 61 000–67 000 djur under jaktsäsongen som inleds hösten 2023. Uppskattningen baserar sig på indikatorerna för stammens storlek och beskaffenhet.

Oförändrad regional fördelning

Bild
Vinterpopulationstäthet av vitsvanshjortar i Finland år 2023. Kartan visar den beräknade populationstätheten, som är högst (över 30 individer/1000 ha) från sydvästra Finlands kustområde till södra Tavastland och minskar stadigt mot öster och norr. Vitsvanshjortens utbredningsområde är begränsat till den södra delen av Raahe - söder om Uleåborgsjön - Kitee-linjen. Det finns inga uppgifter om området norr om linjen och Ålands skärgård. På grundkartan visas viltvårdscentralernas gränser med deras namn och vatt

Den regionala fördelningen av vitsvanshjortstammen är oförändrad jämfört med föregående år (figur 2). Stammen minskade i alla viltcentralområden och i största delen (63 %) av de viltvårdsföreningar där man jagar vitsvanshjort. Enligt ÄH-mallen minskade beståndet med 13,6 % jämfört med i fjol. Förändringen var störst i det populationstäta området i Egentliga Finland, Södra Tavastland och Nyland.

Figur 2. Populationstätheten i vinterbeståndet av vitsvanshjort i Finland 2022–2023 (antal djur per 1 000 ha). Densitetsytorna har beräknats utifrån hjortdensiteten per viltvårdsförening enligt ÄH-mallen.

Metoden för beståndsberäkning

Beräkningarna av antalet vitsvanshjortar i Finland har gjorts sedan 2016 med en populationsmodell som bygger på bayesiansk statistik. Den tar hänsyn till avskjutningen, jägarnas lokala populationsuppskattningar, kalvproduktionen, ålders- och könsfördelningen samt avgången på grund av hjortolyckor och lodjur. Efter jaktsäsongen som avslutades 15 februari 2023 analyserades beståndets storlek både med ÄH-mallen och med beräkningsmallen för hela landet. Jämfört med den riksomfattande mallen ställer ÄH-mallen högre krav på regionala data, och därför var det möjligt att räkna ut beståndsutvecklingen för vitsvanshjort endast under de senaste sju åren.

Aktuell information om vitsvanshjort finns också i Naturresursdatatjänsten (https://luonnonvaratieto.luke.fi/). I tjänsten sammanställs Naturresursinstitutets forskningsrön, inklusive statistik över beståndsberäkningar, observationer och jaktuttag av vilt samt information om viltforskning. Tjänsten som lanserades i fjol gör bland annat jakt- och observationsstatistik om vitsvanshjort tillgänglig för allmänheten.