Hoppa till huvudinnehållet

Nästa generations alternativa proteinteknologi

Business opportunities

Researchers at Natural Resoures Institute (Luke) have developed a new mycoprotein technology where sustainability, nutritional values, and good taste and texture meets. This technology is run by food grade side streams from the brewery industry. 

Utmaning

Det primära målet med första generationens alternativa proteinprodukter är att införa ett alternativ till animaliska proteiner, antingen i flytande eller pulveriserad form. 

Dessa produkter saknar flera egenskaper som i första hand uppskattas av konsumenter när de gör sitt val:

  • Smak
  • Konsistens
  • Näringsvärden
  • Miljöpåverkan
  • Pris

På grund av detta avtar förändringen i majoritetens konsumtionsvanor och förhindras.

Lösning

Naturresursinstitutet (Naturresursinstitutet) bereder en kommersialisering av en ny tekniklösning som utnyttjar tvärvetenskaplig forskningskompetens.  Den här lösningen möjliggör kostnadseffektiv produktion av biomassa från industrins sidoströmmar och av unika arktiska svampstammar.

Fördelar

För produktionen

  • En kombination av unik tekniker
  • Användning av nya svampsorter utan mögelaktig smak
  • Lägre produktionskostnader
  • Kan användas i flera olika matappar

För konsumenter

  • Rättare smaker
  • Rättare konsistenser
  • Bättre näringsvärden
  • Hälsoeffekter
  • Klimatvänlighet
  • Måttligt pris