Hoppa till huvudinnehållet

Virkeshandeln i privatskogarna, 8/2022

Publicerad 22.9.2022

Siffrorna korrigerade för juli 2022-februari 2023 uppgifter den 20.4.2023.​

Läs mer på sidan om Ändringar och korrigeringar i statistiken.​

 

Virkeshandeln var mycket livlig i augusti, med totala volymer som var mer än 60 % högre än genomsnittet för de senaste fem åren. Vid rotförsäljning låg priserna på barrtimmer på samma nivå som i juli, och priserna på barrmassaved sjönk något

  • Virkeshandeln i privatskogarna ökade i augusti, och den registrerade volymen ökade till 4,2 miljoner kubikmeter. Detta var mer än 60 % högre än genomsnittet för de föregående fem åren. För mer än tio år sedan registrerades senast handelsvolymer på över fyra miljoner kubikmeter i augusti.
  • Volymen som köpts under januari–augusti var dock 23 procent mindre än året innan och var sju procent lägre än under de föregående fem åren i genomsnitt. Jämfört med de fem föregående åren minskade handeln med timmer med tre procent och handeln med massaved med 12 procent.
  • I augusti betalades för granntimmer i medeltal 74,1 euro och för talltimmer 69,5 euro per kubikmeter vid rotförsäljning. Priserna på barrtimmer låg kvar på samma nivå som i juli. Den reala prisnivån på timmer var fem procent högre än det genomsnittliga rotpriset i hela föregående år.
  • Rotpriset på granmassaved var 21,9 euro, på tallmassaved 20,0 euro och på björkmassaved 19,7 euro per kubikmeter. Priset på granmassaved sjönk med fem procent och priset på tall med en procent från juli, medan priset på björk var oförändrat. För björkmassaved överskreds genomsnittspriset för hela förra året med fyra procent, medan förändringarna för barrträ var högst en procent.
  • I leveransförsäljning var medelpriset för tallmassaved 36,3 euro, för granmassaved 38,0 euro och för björkmassaved 37,5 euro per kubikmeter. Priserna på barrträ höll sig på samma nivå som i juli, medan realpriset på björk sjönk med fyra procent. Det genomsnittliga inköpspriset för hela förra året överskreds med sex procent för gran och fem procent för andra arter.

 

Enhetspriserna inom virkeshandeln registreras i databasen som verkliga priser i den valuta som användes vid tidpunkten. I texten och diagrammen behandlas prisändringarna däremot i reella värden, så att ändringarna i penningvärdet elimineras med hjälp av levnadskostnadsindexet. Före februari 2022 gjordes elimineringen med partiprisindexet.

De statistikförda priserna baserar sig på de priser som framgår av virkeshandelsavtalen mellan virkesköpare och -säljare. Eventuella andra tillägg och tjänster vid virkeshandeln har inte tagits med i statistiken.

Uppgifterna om virkesköp uppgavs för statistiken av de största virkesköparna och skogsvårdsföreningarna. Uppgifterna utvidgas inte till att omfatta all virkeshandel inom de privata skogarna, vilket innebär att publicerad virkesmängderna representerar drygt 90 procent av skogsindustrins inköpta virke från de privata skogarna.

Allow functional cookies to show the embedded graph.