Enligt Naturresursinstitutets skördestatistik är spannmålsskörden närmare 3,2 miljarder kilo. Den ekologiska spannmålsskörden uppgår till omkring 140 miljoner kilo, vilket utgör cirka 4 procent av den totala spannmålsskörden.
- Spannmålsskörden år 2024 är totalt 3,2 miljarder kilo (+9 %, jämfört med året innan)
- Havre 1,21 miljarder kilo (+20 %)
- Korn 1,17 miljarder kilo (+9 %)
- Vete 0,75 miljarder kilo (+1 %)
- Råg 0,04 miljarder kilo (-52 %)
- Rybs och raps totalt 49 miljoner kilo (+21 %)
- Potatis 553 miljoner kilo (+11 %)
- Sockerbeta 667 miljoner kilo (+58 %)
- Ärt 103 miljoner kilo (+18 %)
- Bondböna 13 miljoner kilo (+21 %)
- Ekologisk havre 91 miljoner kilo (+5 %)
- Ekologiskt korn 15 miljoner kilo (+13 %)
- Ekologiskt vete 14 miljoner kilo (-22 %)
- Ekologisk råg 4 miljoner kilo (-60 %)
- Ekologisk ärt 12 miljoner kilo (+34 %)
- Ekologisk rybs och raps totalt 4 miljoner kilo (+36 %)
- Ekologisk potatis 6 miljoner kilo (-33 %)
- Ekologisk bondböna 2 miljoner kilo (+28 %)
Den ekologiska spannmålsskörden år 2024 är totalt 140 miljoner kilo (-1 %, jämfört med året innan) – utgör 4 procent av Finlands totala spannmålsproduktion.
Statistikdatabas innehåller riksomfattande skördeuppgifter om de viktigaste grödorna sedan 1920 och uppgifter om ekologisk produktion från och med 2006. Redovisningen av de regionala skördeuppgifterna börjar 1999 och av uppgifterna om ekologisk produktion 2014. Redovisningen av uppgifterna om de konventionellt producerade skördarna börjar 2020. Utifrån uppgifterna om 2023 anges också för en del grödor skördepotentialen (kg/ha), det vill säga den hektarskörd som 10 procent av gårdarna uppnådde.
Informationen om spannmålsskördens kvalitet har erhållits genom att kombinera Naturvårdsinstitutets skördeinformation och Livsmedelsverkets uppföljningsdata om spannmålsskördens kvalitet. Läs mera.
Allow functional cookies to show the embedded graph.