Hoppa till huvudinnehållet

Stabilare marknadsläge för jordbruksprodukter och livsmedel

Nyheten 28.5.2024

Naturresursinstitutets konjunkturrapport för jordbruks- och livsmedelsekonomin visar att konsumtionen av ekoprodukter och växtbaserade produkter har minskat till följd av hushållens knappare ekonomi. En liten lättnad i hushållens situationen är eventuellt i sikte, då priset på mat förutspås sjunka mot slutet av 2024.

Konsumenterna föredrog tröstmat och köpte mindre ekologiskt

Hushållens svagare köpkraft och tynande efterfrågan har satt hela matkedjan på prov både i Finland och inom EU. I matkonsumtionen kan skönjas två tydliga trender, nämligen att försäljningen av tröstmat som chips, godis, glass etc. har ökat och att försäljningen av vegetabiliska proteinprodukter har minskat markant. Förändringen i konsumenternas köpbeteende syns också som minskande försäljning av ekologiska produkter.

Priset på mat kommer att börja sjunka under 2024. Enligt prognoserna kommer konsumentpriserna på livsmedel och alkoholfria drycker minska i medeltal 2-3 procent under innevarande år, säger forskningschef och specialforskare Hanna Karikallio vid Naturresursinstitutet.

Nedåt för exporten och importen av livsmedel

Värdet av Finlands export av animaliska och vegetabiliska produkter började sjunka 2023 efter den branta uppgången året innan. Exportens värde på 2 159 miljoner euro var över sex procent mindre än föregående år. År 2023 uppgick värdet av importerade animaliska och vegetabiliska produkter till 6 846 miljoner euro, vilket var cirka fem procent mindre än föregående år. Den finska livsmedelsproduktionen måste allt oftare konkurrera med importerade varor också i produktkategorier där vi har inhemsk produktion, såsom kött-, mjölk- och fiskprodukter.

Stabilt på spannmålsmarknaden och sjunkande spannmålspriser

Spannmålsmarknaden har lugnat ner sig igen efter de tvära kasten under åren 2021–2023. Spannmålspriserna har kommit ner, men ligger fortfarande 25–50 procent högre än de lägsta priserna före de två åren av pristurbulens. Utifrån prognoserna för såddareal och långtidsdata om snittskördarna förväntas spannmålsskörden 2024 vara mindre än genomsnittet och stanna på 3,2 miljarder kilo.

Den totala ekologiskt odlade arealen minskade 2023 för första gången på femton år. Även livsmedelsanvändningen av ekologisk spannmål minskade till 41 miljoner kilo, jämfört med 50 miljoner kilo året innan. Ekologisk spannmål står för fem procent av den totala spannmålsskörden i Finland. Nästan 70 procent av ekospannmålen är havre.

Ökande produktion av oljeväxter – bottenrekord för potatisodling

År 2024 ses en betydande ökning i produktionen av oljeväxter jämfört med föregående år, medan ärta och åkerböna odlas ungefär lika mycket eller något mindre än året innan. Efterfrågan på proteingrödor är stabil och användningen för livsmedel och foder kommer att öka i framtiden.

Potatisproduktionen har minskat märkbart och den producerade potatismängden 2023 var en av de minsta på hundra år. På den tiden när potatisen var en hörnsten i matförsörjningen i efterkrigstida Finland var produktionen nästan fyrfaldig jämfört med ifjol. Antalet potatisodlingar har minskat med nästan hälften under de senaste tio åren. År 2023 odlades potatis på knappt 4 400 gårdar.

Uppåt för köttproduktionen

Kostnadsuppgången och de därmed stigande producent- och konsumentpriserna har gett upphov till förändringar på köttmarknaden i Finland. Den förutspådda stora minskningen i köttkonsumtionen uteblev visserligen 2023. Däremot skiftade konsumtionen mot billigare produktkategorier, och importen av särskilt fjäderfäkött ökade. Konsumtionen av fjäderfäkött gick om griskött.

Enligt prognoserna kommer den totala köttkonsumtionen år 2024 vara ungefär på samma nivå som året innan. Den totala köttproduktionen ökar genom att produktionen av kycklingkött stiger tillbaka till 2022 års nivå, säger specialforskare Csaba Jansik vid Naturresursinstitutet.

Mjölkproduktionen minskar och äggproduktionen ökar

År 2023 var ett relativt gott år för mjölkbranschen, även om lönsamheten inte var lika god som 2022. Åren 2018–2023 minskade produktionen med i genomsnitt 1,2 procent per år. Till följd av uteblivna investeringar kommer mjölkproduktionen att fortsätta minska 2024.

Äggproduktionen minskade också i fjol med 1,2 procent jämfört med året innan, även om den totala konsumtionen av ägg ökade. Trots det är självförsörjningsgraden inom produktionen hög, cirka 117 procent. Enligt prognoserna kommer både produktionen och konsumtionen av ägg att öka något under 2024.

I fjol konsumerades 11,7 kilo skalägg och äggprodukter per person. Det är lika med 199 ägg per person under året.

Även positiva glimtar i utvecklingen av jordbrukets ekonomi

År 2023 fanns det endast drygt 42 000 gårdar i Finland, jämfört med nästan 60 000 gårdar år 2010. Under 2010–2023 minskade antalet gårdar med cirka 2,6 procent per år; bland djurhållande gårdar har minskningen varit även snabbare än så. Antalet mjölkproduktionsgårdar har minskat med sju procent per år och gårdarna med grisköttsproduktion har minskat med över 10 procent per år.

År 2022 var den genomsnittliga lönsamheten i jordbruksföretag bättre än något annat år sedan år 2000. Den goda lönsamheten berodde särskilt på uppgången i producentpriserna. År 2023 beräknas lönsamheten minska till följd av kostnadstrycket och sjunkande producentpriser och återgå till 2021 års nivåer, men vara bättre än under de 15 föregående åren.