Hoppa till huvudinnehållet

Skogsägarna är intresserade av sälja naturprodukter ur sina skogar – ekocertifiering lockar, men man vill inte betala för den

Nyheten 31.10.2022

Största delen (över 80 %) av skogsägarna samlar in naturprodukter för eget bruk och nästan 40 % vore intresserade av att sälja produkter som faller utanför allemansrätten, såsom sprängticka, sav och granskott. Genom att producera naturprodukter kan man jämna ut och diversifiera inkomsterna från skogarna. Skogsägarna är intresserade av att låta certifiera ekouppsamlingsområdena i sina skogar, men vill inte att certifieringen ska medför extra arbete eller kostnader.

I en enkät som ordnades av Naturresursinstitutet (Luke) och Finlands skogscentral kartlades skogsägarnas mål för skogsägandet och deras syn på naturprodukter, ekouppsamlingsområden i skogarna och allemansrätten. Skogsägarna indelades enligt de mål som de uppgav i fyra grupper: skogsägare med många mål och skogsägare som använder skogen för rekreation, naturvårdare, virkesproducenter samt arvlåtare.

Forskningen hjälper till att utveckla naturproduktsbranschen

Skogsägarna var intresserade av att utnyttja naturprodukter i ekonomiskt syfte: nästan 40 % av alla som svarade kunde tänka sig att producera naturprodukter som inte omfattas av allemansrätten. Lika många skogsägare skulle ge en utomstående part rätt att samla in eller producera produkter utanför allemansrätten (38 %) eller utnyttja skogarna för turist- eller programtjänster (34 %). Det finns alltså intresse, men för närvarande är det bara få skogsägare som plockar bär och svamp till försäljning (14 % av alla som svarade) eller producerar produkter som faller utanför allemansrätten (under 4 %).

Av de olika skogsägargrupperna var dels de som har många mål och de som använder skogen för rekreation, dels virkesproducenterna mer intresserade än andra att producera naturprodukter för försäljning. ”Resultatet hjälper oss att rikta åtgärderna för att utveckla naturvårdsbranschen till dessa grupper”, säger forskare Hanna Muttilainen vid Naturresursinstitutet. Nästan alla ansåg det positivt att man kan plocka bär och svampar med stöd av allemansrätten. Över hälften var dock av den åsikten att uppsamling i kommersiellt syfte borde grunda sig på avtal. Särskilt de skogsägare som själv plockar produkter till försäljning förhöll sig mer negativt till allemansrätten.

Mer information önskas om certifiering av ekouppsamlingsområden

Skogsägarna förhöll sig positivt till certifiering av ekouppsamlingsområden och särskilt de som förhöll sig positivt till allemansrätten upplevde att certifiering av ekouppsamlingsområden är en bra sak. 45 % av alla som svarade vore beredda att låta certifiera sina skogar antingen helt eller delvis, bara det inte medför besvär eller kostnader för skogsägaren. Certifiering av ekouppsamlingsområdena var emellertid ett nytt ämne för nästan alla och de önskade mer information innan de kan ta beslut om att ansluta egna skogar.

Enkäten genomfördes inom ramen för Naturresursinstitutets och Finlands skogscentrals projekt för att uppta information om ekologiska produkter och naturprodukter i den skogliga informationen (Luomua ja luonnontuotteita metsävaratietoihin, LULUMe).

Fler ekouppsamlingsområden behövs

  • I Finland finns det 6,9 miljoner hektar ekouppsamlingsområden. Den klart största delen av dessa finns på statens marker. Det behövs fler ekouppsamlingsområden på privata marker för att man med markägarens tillstånd ska kunna producera naturprodukter i form av ekologisk produktion.
  • En skogsägare kan ansluta sin skog till ett ekouppsamlingsområde på två olika sätt: enligt grundmodellen eller disponentmodellen. Vid grundmodellen ansluter sig skogsägaren sig till ekokontrollen, utarbetar en årsplan för de naturprodukter som ska samlas in och säljas och betalar avgifterna för ekokontrollen (https://palvelut2.evira.fi/hinnasto/?lang=sv). Vid disponentmodellen ansluter uppsamlingsområdets disponent området till ekokontrollen och utarbetar ekoplanen. I båda modellerna förbinder sig markägaren att följa villkoren för ekologisk produktion.
  • Livsmedelsverket har uppdaterat villkoren för ekologisk produktion med anledning av lagändringarna som trädde i kraft i början av året. Med hänsyn till naturproduktsbranschen är det ett framsteg att det nu finns egna uppdaterade villkor för samlingsproduktion (https://www.ruokavirasto.fi/sv/foretag/guider/samlingsproduktion/samlingsproduktion/). Ekomärkning får dock inte vara ett allt för dyrt eller komplicerat sätt att skaffa mervärde för slutprodukterna.