Anvisning: Statistikförfrågan om slakter och producentpriser för kött
På den här sidan
Uppdaterad från 15.1.2025
Skakter och redovisningar av nöt, svin, fjäderfä och lamm
Ange antalet och vikten i kilogram (slaktkroppsvikterna) totalt av de djur som slaktats under föregående månad. Även slaktade ekologiskt uppfödda djur ska anges på samma sätt. För nötdjur av köttras ska de djur anges vars grad av köttras är minst 75 procent. Med slaktkropp-svikt avses slaktkropparnas kallvikt.
I antalet och vikten inkluderas:
- Antalet och vikten i kilogram (slaktkroppsvikterna) totalt av de djur som slaktats under föregående månad, för vilka företaget har betalat till producenterna, oberoende av i vilket slakteri djuren har slaktats.
- Djur som har fötts upp i Finland, men som har sålts för slakt till utlandet, för vilka producenterna har fått betalt.
I antalet och vikten inkluderas inte:
- I antalet och vikten i kilogram inkluderas inte den mängd kött för vilken slakteriet inte har betalat till producenterna. Till dessa partier hör bland annat producentreturer, fraktslakter utförda för andra slakterier samt kasserade slaktkroppar och delar av slaktkroppar.
- Kött som kasserats på grund av misstag som gjorts vid slakteriet och för vilket producenterna således har fått betalt inkluderas inte i antalet och vikten. I detta fall inkluderas betalningarna till producenterna inte heller i eurobeloppen.
Delvis kasserade slaktkroppar inkluderas i antalet och den del av köttet som duger som livsmedel och som producenterna fått betalt för inkluderas i vikten.
Ange belopp som betalats till producenterna i form av köttredovisningar
Det eurobelopp som betalats till producenterna inkluderar i regel alla de tillägg som betalats till producenterna för köttet. Dylika tillägg är bland annat avtalstillägg, kvalitetstillägg, nättillägg, bifftillägg, ekotillägg och lastningstillägg. Eventuella avdrag från det pris som betalas för köttet, till exempel avdrag för smutsiga djur, ska dras av från de till producenterna betalda köttredovisningar som anges på statistikformuläret.
I det belopp som betalas till producenterna i form av köttredovisningar inkluderas inte:
- Transporttillägg som betalas till producenten för djur som denne själv transporterar från gården till slakteriet
- Mervärdesskatt
Slaktvolymer av svin, fjäderfä och häst
Ange antalet och vikten i kilogram totalt av de svin, fjäderfän och hästar som slaktats under föregående månad. Även slaktade ekologiskt uppfödda djur ska anges på samma sätt.
I antalet och vikten inkluderas:
- Slaktdjur för vilka företaget har betalat till producenterna oberoende av var djuren har slaktats. Slaktdjur som sålts till utlandet inkluderas också. Ange antalet och vikten för dessa slaktdjur som sålts till utlandet även separat i webbtjänsten på sidan Skicka uppgifter under Tilläggsuppgifter.
- Producentreturer och fraktslakter utförda för producenter.
- Slaktdjur som har slaktats från slakteriets egen produktion.
Delvis kasserade slaktkroppar inkluderas i antalet och den del av köttet som duger som livsmedel inkluderas i vikten.
I antalet och vikten får inte inkluderas:
- Fraktslakter som utförts för andra slakterier/djurförmedlare. Principen är att slakterier som köper slaktdjur av producenter anger dem på formuläret.
- Slaktdjur som köpts från andra slakterier och för vilka slakteriet har fått betalt.
- Kasserade slaktkroppar och delar av slaktkroppar. Kött som kasserats på grund av misstag som gjorts vid slakteriet och för vilket producenterna således har fått betalt inkluderas inte heller i antalet och vikten.
Slaktvolymer av svin per kommun
Slaktvolymen av svin anges utifrån i vilken kommun gården ligger, dvs. den kommun anges där gården som fött upp slaktdjuret ligger. I volymen per kommun inkluderas de slaktdjur för vilka producenterna har fått betalt, producentreturer, fraktslakter utförda för producenter och slakter från egen produktion.
Den totala volymen av svin (antal och vikt) som har beräknats utifrån uppgifterna per kommun ska vara densamma som det angivna antalet och den totala vikten som angetts i punkten ”Slaktvolymer av svin, fjäderfä och häst”.
Ekologiska slakter och redovisningar
Producentpriserna för ekologiskt kött samt ekologiska slakter kan anges varje månad eller varje år på årsnivå utifrån vad du har kommit överens om med Naturresursinstitutet.
Ange de ekologiskt uppfödda slaktdjur som köpts av producenter och de redovisningar som betalats för dessa till producenterna. Ange endast de djur för vilka priset för ekologiskt uppfödda djur har betalats till producenterna.
I antalet och vikten inkluderas:
- Antalet och vikten i kilogram (slaktkroppsvikterna) totalt av de ekologiskt uppfödda djur som slaktats under föregående år/föregående månad, för vilka företaget har betalat till producenterna, oberoende av i vilket slakteri djuren har slaktats. Med slaktkroppsvikt avses slaktkropparnas kallvikt.
I antalet och vikten inkluderas inte:
- I antalet och vikten i kilogram inkluderas inte den mängd kött för vilken slakteriet inte har betalat till producenterna. Till dessa partier hör bland annat producentreturer, fraktslakter utförda för andra slakterier samt kasserade slaktkroppar och delar av slaktkroppar.
- Kött som kasserats på grund av misstag som gjorts vid slakteriet och för vilket producenterna således har fått betalt inkluderas inte i antalet och vikten. I detta fall inkluderas betalningarna till producenterna inte heller i eurobeloppen.
Delvis kasserade slaktkroppar inkluderas i antalet och den del av köttet som duger som livsmedel och som producenterna fått betalt för inkluderas i vikten.
Ange belopp som betalats till producenterna i form av köttredovisningar:
- Det eurobelopp som betalats till producenterna är det pris för ekologiskt uppfödda djur som betalats till producenterna.
- Det eurobelopp som betalats till producenterna inkluderar i regel alla de tillägg som betalats till producenterna för köttet. Dylika tillägg utöver ekotillägg är bland annat avtalstillägg, kvalitetstillägg, nättillägg, bifftillägg och lastningstillägg. Eventuella avdrag från det pris som betalas för köttet, till exempel avdrag för smutsiga djur, ska dras av från de till producenterna betalda köttredovisningar som anges på statistikformuläret.
I det belopp som betalas till producenterna i form av köttredovisningar inkluderas inte:
- Transporttillägg som betalas till producenten för djur som denne själv transporterar från gården till slakteriet
- Mervärdesskatt
Ekologiska slakter
Ange endast sådana slaktdjur vars kött har gått vidare som ekologiskt kött från slakteriet.
I antalet och vikten inkluderas:
- Slaktdjur som köpts av producenter.
- Producentreturer, fraktslakter utförda för producenter och slakter från slakteriets egen produktion.
- Delvis kasserade slaktkroppar inkluderas i antalet och den del av köttet som duger som livsmedel inkluderas i vikten.
I antalet och vikten får inte inkluderas:
- Fraktslakter som utförts för andra slakterier.
- Slaktdjur som köpts från andra slakterier och för vilka slakteriet har fått betalt.
- Kasserade slaktkroppar och delar av slaktkroppar.
Skicka uppgifterna till Naturresursinstitutet
Vi ber dig skicka uppgifterna för den statistikförda månaden via webbtjänsten till Naturresursinstitutet. Webbtjänsten finns på: web.luke.fi/miitti
Vi rekommenderar att du använder webbläsaren Google Chrome.
Inloggning i datainsamlingsapplikationen sker med Suomi.fi-identifikation. På Lukes hemsida finns anvisningen för Suomi.fi-identifikation och fullmakter.
Alternativt kan uppgifterna skickas via ett gränssnitt.
I webbtjänsten går det endast att skicka uppgifter för den föregående månaden. Om det sker ändringar i uppgifterna för tidigare månader ska du därför meddela dessa per e-post till Naturresursinstitutet.
Uppgifterna för den statistikförda månaden ska lämnas in före den 15 följande månad.
Om du inte kan lämna uppgifterna via webbtjänsten eller du funderar på att använda gränssnittet för att lämna in uppgifterna ska du kontakta Naturresursinstitutet.