Beskrivning av statistik om köttproduktion
På den här sidan
Producent: Naturresursinstitutet från 1.1.2015. Tike har tidigare svarat för upprättandet av statistiken
Statistikens hemsida: Köttproduktion
Ämnesområde: Jord-, skogsbruk och fiske
Statistiken hör till Finlands officiella statistik (FOS): Ja
Statistiken hör till Europeiska statistiksystemet (ESS): Ja
Beskrivning
Statistiken innehåller information om köttproduktion, ekologiskt köttproduktion och fryslager för kött. Statistiken baserar sig på data som samlas in från slakterierna och gårdarna och djurregistren.
Uppgiftsinnehåll
Statistiken innehåller uppgifter om antalet slaktkroppar, kilomängder och medelslaktvikter av slaktade nötkreatur, svin, får, getter, hästar och fjäderfän. Dessutom innehåller statistik uppgifter om fryslager för kött.
På årsnivå innehåller statistik uppgifter om köttproduktion områdesvis, produktionen av ekologiskt kött och lantgårdarnas slakter.
Klassificeringar
Uppgifterna publiceras för hela landet. Uppgifterna om köttproduktion områdesvis publiceras enligt kommun, ELY-central och EU-stödområde.
Insamlingsmetoder och uppgiftskälla
Uppgifterna om slakterna i slakterierna baserar sig på data som samlats in månadsvis från slakterierna och djurregistren. I kretsen av informationskällor ingår slakterier som har godkänts Livsmedelverket eller små slakterier som har godkänts av kommunens livsmedelsmyndigheter. Några småslakterier står utanför insamlingen av data.
Vissa större köttförädlare ombes lämna uppgifter om fryslager för nöt- och svinkött.
De slakterier som slaktar ekologiskt uppfödda djur ombes lämna uppgifter om dessa slakter en gång per år.
Uppgifterna om slakter utförda på lantgårdarna baserar sig på en urvalsundersökning av gårdarna som utförs cirka vart tredje år.
Uppdateringsfrekvens
Statistiken uppgörs månatligen och årligen.