Hoppa till huvudinnehållet

Beskrivning av statistik om köttproduktion

11.2.2021

Producent: Naturresursinstitutet från 1.1.2015. Tike har tidigare svarat för upprättandet av statistiken
Statistikens hemsida: Köttproduktion 
Ämnesområde: Jord-, skogsbruk och fiske 
Statistiken hör till Finlands officiella statistik (FOS): Ja 
Statistiken hör till Europeiska statistiksystemet (ESS): Ja

Beskrivning

Statistiken innehåller information om köttproduktion, ekologiskt köttproduktion och fryslager för kött.  Statistiken baserar sig på data som samlas in från slakterierna och gårdarna och djurregistren.

Uppgiftsinnehåll

Statistiken innehåller uppgifter om antalet slaktkroppar, kilomängder och medelslaktvikter av slaktade nötkreatur, svin, får, getter, hästar och fjäderfän. Dessutom innehåller statistik uppgifter om fryslager för kött.

På årsnivå innehåller statistik uppgifter om köttproduktion områdesvis, produktionen av ekologiskt kött och lantgårdarnas slakter.  

Klassificeringar

Uppgifterna publiceras för hela landet. Uppgifterna om köttproduktion områdesvis publiceras enligt kommun, ELY-central och EU-stödområde.

Insamlingsmetoder och uppgiftskälla

Uppgifterna om slakterna i slakterierna baserar sig på data som samlats in månadsvis från slakterierna och djurregistren. I kretsen av informationskällor ingår slakterier som har godkänts Livsmedelverket eller små slakterier som har godkänts av kommunens livsmedelsmyndigheter. Några småslakterier står utanför insamlingen av data.

Vissa större köttförädlare ombes lämna uppgifter om fryslager för nöt- och svinkött.

De slakterier som slaktar ekologiskt uppfödda djur ombes lämna uppgifter om dessa slakter en gång per år.

Uppgifterna om slakter utförda på lantgårdarna baserar sig på en urvalsundersökning av gårdarna som utförs cirka vart tredje år.

Uppdateringsfrekvens

Statistiken uppgörs månatligen och årligen.