Hoppa till huvudinnehållet

Primärproducenternas andel av mervärdet i livsmedelskedjan

Med livsmedelskedjan avses alla aktörer i ett livsmedels färd från primärproducenter till konsumenters tallrikar, så att säga från jord till bord. Med primärproduktion i livsmedelskedjan avses den första fasen i kedjan. Primärproduktion är till exempel mjölkproduktion, äggproduktion, uppfödning av köttboskap, fiske och fiskodling, odling av grönsaker och frukter samt spannmål och svampar, honungsproduktion, insamling av vilda bär och svampar samt jakt. Till primärproduktion räknas verksamheter som anknyter till primärproduktion, såsom produktion och uppfödning av produkter, odling och skörd, mjölkning, skeden i djurproduktionen före slakt och transport av levande djur. Oftast ökar livsmedlets värde ju längre det befinner sig i livsmedelskedjan, det vill säga hur långt livsmedlet har förädlats så att säga.

Målet i Finlands CAP-plan för perioden 2023-2027 är att det mervärde som primärproducenterna får av sina produkter ska öka genom ökat samarbete. För närvarande har primärproducenternas andel av livsmedelskedjans mervärde hållit sig på en relativt jämn eller något nedåtgående trend på ca 25 procent, vilket ligger i linje med EU-genomsnittet. Mellan EU:s medlemsländer varierar dock primärproducenternas andel av mervärdet i livsmedelskedjan mycket, från sju procent till upp till 56 procent.

Gross value and total value added of agriculture (million EUR, %)

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Vad mäter indikatorn?

Indikatorn fastställer det förädlingsvärde som produceras av olika aktörer i livsmedelskedjan och beräknar primärproduktionens andel av det totala mervärdet.

Indikatorn är en gemensam effektindikator I.8 för den gemensamma jordbrukspolitiken enligt förordning (EU) 2021/2115, bilaga I. Den används i alla medlemsstater.

Uppgifterna till indikatorn fås år 2025.

Mer information

Tuomo Purola
Överaktuarie, Statistikcentralen
+358295513972
Lukes informationstjänst
+358295322200