Hoppa till huvudinnehållet

Import och export av livsmedel

21.1.2025 Uppdaterad 8.9.2025

Eftersom vår inhemska marknad är så liten är export en förutsättning för att det finska livsmedelssystemet ska lyckas. Endast cirka 15 procent av vår livsmedelsproduktion exporteras. Finland exporterar främst mejeriprodukter, drycker, kött och olika förädlade livsmedelsprodukter. Till Finland importeras främst förädlade livsmedelsprodukter samt frukt och grönsaker. Största delen av Finlands import och export sker på EU:s inre marknad.

Det finska livsmedelssystemet har stor potential för tillväxt, sysselsättning och export och målet är att avsevärt öka livsmedelsexporten.

Elintarvikkeiden tuonti ja vienti

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Vad mäter indikatorn?

Indikatorn är en gemensam effektindikator I.7 för den gemensamma jordbrukspolitiken enligt förordning (EU) 2021/2115, bilaga I. Den används i alla medlemsstater.

Nästa uppdatering av indikatoruppgifterna sker hösten 2026.