Anvisning: Statistikförfrågan om produktion av mjölk och mjölkprodukter och producentpriser för mjölk
På den här sidan
Uppdaterad från 15.1.2025
Antal mjölkproducenter och mängden mottagen mjölk
Som mängd mottagen mjölk anges den mängd mjölk som tagits emot direkt av producenterna.
I rutan för antalet mjölkproducenter och mängden mottagen mjölk inalles räknar man också med antalet ekoproducenter och mängden mottagen ekomjölk.
Producentpriser
Penningsumma som betalats för mjölken som mottas under månaden (€ totalt) betalt förskott av efteravgift inkluderas
- penningsumma som betalades för mjölken som mottas under månaden inräknat alla tillägg och avdrag: fett- och proteinkorrigeringar, säsongtillägg och -avdrag, kvalitetstillägg och -avdrag, kvalitetsavtalstillägg och -avdrag, eko- och nattmjölkstillägg osv. också förskott av efteravgift
- Luke räknar mjölkens genomsnittliga producentpris genom att dela penning-summan med mängden mottagen mjölk.
- moms 0 %
Betalt förskott av efteravgift
- Mjölkmängd (l), som förskott av efteravgift gäller
- Betalt förskott av efteravgift, c/l
- Penningsumma som betalats som förskott av efteravgift, euro
- moms 0 %
Alla prisuppgifter anges i blanketten med en noggrannhet på två decimaler.
Tillverkning av mjölkprodukter
Under rubriken tillverkning av mjölkprodukter anges den mängd mjölkprodukter som tillverkats i företagets egen produktionsanläggning och de produkter företaget låtit tillverka i andra företag. Under mängden tillverkade mjölkprodukter anges endast tillverkningen av produkter som kan saluföras.
Mängden ekologiskt mjölkprodukter ska räknas in under de olika produktgrupper. Mängden av tillverkade ekomjölksprodukter frågas på årsnivå ett gången om året.
Som mjölk- och vasslebaserade drycker redovisas produkter som innehåller minst 50 procent mjölkprodukter.
Ifråga om mängden tillverkad grädde frågas också efter smaksatta gräddsorter.
Mögelostar räknas höra till gruppen ”mognade ostar” och Fetaost räknas som ”färskost”
Som färskostar anges alla andra färskostar än kvark, grynost och brödost, vilka anges som skilda grupper.
I fråga om mjölk-produkter tillverkade av getmjöllk frågas endast efter mängden tillverkad ost. Andra produkter tillverkade av getmjölk anmäls inte på blanketten.
Ostar som tillverkats helt av getmjölk eller som innehåller mera getmjölk än komjölk anmäls som ”getost”. I rutan för getost anmäls mognade ostar och färskost som tillverkats av getmjölk.
Mjölkprodukternas tillverkningsmängder anges i kilo (kg).
Inhemsk försäljning av ost och lager av ost och smör
Som inhemsk försäljning av ost redovisas ostar enligt följande kategorier: mognade ostar och smältost, färskost samt brödost.
Under mängden inhemsk försäljning av färskost anges inte försäljningen av kvark och grynost.
I den inhemska försäljningen av ostar ingår ostar tillverkade i Finland, som mejeriet själv tillverkat och sålt samt ostar som mejeriet har köpt av andra mejerier och sålt. Med inhemsk försäljning menas försäljning direkt för konsumtion till bl.a. partiaffärer, butiker, storkök, annan industri än mejeriindustri och till konsumenter. Den inhemska försäljningen uppges i kilogram (kg). I den inhemska försäljningen ingår inte försäljning av ostar till andra mejeriföretag.
Lagervolymerna för ostar och smör redovisas för mognade ostar och smör per den sista dagen i månaden. Lagervolymerna för smör redovisas för smör som har ett mjölkfettsinnehåll om minst 80 procent respektive mindre än 80 procent.
Man uppger mängden färdiga slutprodukter som finns i lager, för till exempel ost anges endast den ost som är tillräckligt lagrad för att säljas. Man uppger endast lagermängderna av produkter som tillverkats i hemlandet. Den inhemska lager uppges i kilogram (kg).
Tillverkningsmängden av mjölkråvara
På blanketten anges mängderna vid mejeriet framställd, såld och/eller använd mjölk och grädde för tillverkning av glass och mängd mjölkråvara för annan livsmedelsindustri än mejeriindustrin (bl.a. för chokladtillverkning). De mängder tillverkad mjölk och grädde som anges här får inte ingå i de tillverkningsmängder av mjölk eller grädde som anges på andra punkter på blanketten.
Hur skicka statistikblanketten till Luke
Uppgifterna om den statistikförda månaden bör skickas in senast den 15. dagen följande månad.
Vi ber dig skicka uppgifterna via webbtjänsten till Luke. Webbtjänsten finns på kirnu.luke.fi. Inloggning i webbtjänsten sker med Suomi.fi-identifikation. På Lukes hemsida finns anvisningen för Suomi.fi-identifikation och fullmakter.
I webbtjänsten går det endast att skicka uppgifter för den föregående månaden. Om det sker ändringar i uppgifterna för tidigare månader ska du därför meddela dessa per e-post till Luke.