Naturresursinstitutet räknade ut hela produktionskedjans kolfotspår för smoothiedrycker och juicer som Jungle Juice Bar framställer. Därefter har bolaget kompenserat dubbelt för sina utsläpp och samtidigt sökt nya sätt att minska sina redan små utsläpp.
På den här sidan
På Jungle Juice Bar, som grundades år 2010, hade man redan från början gissat att smoothier tillverkade av färska frukter, bär och grönsaker har ett litet koldioxidavtryck. Hösten 2020 fick man bekräftelse på detta, då Naturresursinstitutet räknade ut hela bolagets kolfotspår. Till beräkningens omfattning valdes man scope 3-nivån, som utöver bolagets direkta utsläpp även omfattar indirekta utsläpp, med början från odling och transport av råvaror.
”Nu kan vi kompensera för alla våra utsläpp i enlighet med vårt verkliga kolfotspår. Vi vet också vad det lönar sig för oss att påverka för att våra små utsläpp ska bli ännu mindre”, säger Elli Holappa, verkställande direktör för Jungle Juice Bar.
I slutet av år 2020 kompenserade Jungle Juice Bar för hela årets kolfotspår för alla sina produktionskedjor, vilket innebär att bolaget arbetade koldioxidneutralt. Sedan början av 2021 har bolaget kompenserat sina utsläpp dubbelt genom att finansiera skogsskyddsprojekt i Brasilien och Zimbabwe.
”Vi tycker att kolneutralitet först är bara ett tillstånd att agera. Då vi överkompenserar avlägsnar varje köpt smoothie mer koldioxid från atmosfären än den producerar”, säger Holappa.
Tillförlitlig och opartisk beräkning
På Jungle Juice Bar ansåg man inte att det var viktigt att varje smoothie fick ett eget kolfotspår, så beräkningen inriktades på råvaror för hela produktionen samt på försäljningen vid över 50 verksamhetsställen.
”För oss var det viktigt att beräkningen var tillförlitlig och opartisk och därför valde vi Naturresursinstitutet som partner”, berättar Holappa.
Naturresursinstitutets kundchef Juha-Matti Katajajuuri påpekar att branschens många standarder alltid ger en bra ram för beräkningen, men att den som använder standarderna också gör ett stort antal val som påverkar beräkningen och jämförbarheten mellan olika beräkningar. Nivån på informationskällorna påverkar också. Exempelvis kan man för inhemska grönsaker få utgångsdata för beräkningen direkt från odlarna, medan data för grönsaker från fjärran länder oftare bygger på litteraturinformationskällor och uppskattningar av erfarna forskare.
”Det väsentliga är att kunna identifiera så tillförlitliga och sinsemellan jämförbara uppgifter som möjligt för olika råvaror”, säger Katajajuuri.
”För Jungle Juice Bars beräkningar samlade vi in uppgifter om kolfotspåret från odling av råvaror efter ursprungsland från vetenskapliga publikationer och internationella databaser. Utsläppen från transporten beräknade vi på basis av produktionsområdets geografiska läge”, berättar forskare Katri Joensuu vid Naturresursinstitutet.
Jungle Juice Bar fick i uppdrag att samla in så omfattande information som möjligt om råvarornas och förpackningarnas mängd och ursprung, energi- och vattenförbrukning samt avfallsmängder och avfallshantering.
”Vi lärde oss att det absolut lönar sig att reservera resurser ordentligt med resurser inom företaget för ett sådant här projekt. Som tur var Naturresursinstitutets experter tålmodiga nog att leda oss och vänta på att vi skulle samla all data”, säger Holappa.
För oss var det viktigt att beräkningen var tillförlitlig och opartisk och därför valde vi Naturresursinstitutet som partner.
Verkställande direktör Elli Holappa, Jungle Juice Bar
Råvaror utnyttjas ända till skalet
Naturresursinstitutets beräkningar visar att lite mer än hälften av Jungle Juice Bars kolfotspår kommer av råvaror och knappt en tredjedel av transporter. Energi- och vattenförbrukning samt förpackningar står för drygt tio procent.
Enligt Holappa hjälper beräkningarna till att identifiera vilka råvaror det lönar sig att minska eller öka på.
”Vi är starkt bundna till importerade frukter och därmed till långa transporter, men vi strävar hela tiden efter att använda fler inhemska råvaror. Ett bra exempel på det här är svartvinbär, som vi börjat använda mer”, säger Holappa. Han betonar att det också finns stora skillnader mellan importerade frukter.
”Exempelvis är bananens kolfotspår förvånansvärt litet, då det kommer en stor skörd från en liten yta, och bananerna också kan packas tätt ombord.”
Ett annat sätt att påverka råvarornas koldioxidavtryck är att minska svinnet. Jungle Juice Bars produkter väntar i vitrinen i högst två timmar, men efter det kan man köpa dem via matsvinnstjänsten ResQ Club. Fruktskalen skapar i alla fall stora mängder bioavfall och man letar ständigt efter nya nyttiga tillämpningar för det, enligt Holappa.
”I vår lanserar Olvi lanserar två nya drycker som smaksatts med skal från ananas och citrus som samlats in från oss. Det finns också planer på att utnyttja det avfall som uppstår när vi pressar äpple och ingefära för att parfymera tvättmedel.”
Förpackningar: komposterbara eller återvinningsbara?
I fråga om energi har Jungle Juice Bars verksamhetsställen enligt Holappa redan kommit långt, då förbrukningen av el och vatten redan är mycket liten och elen förnybar alltid när det är möjligt. Man har även uppmärksammat förpackningar, som står för cirka en tiondedel av företagets koldioxidutsläpp. För närvarande är muggarna och locken tillverkade av industriellt komposterbar, biobaserad PLA-plast, och sugrören av papper.
”I Finland är dock återvinningsinfrastrukturen för plast betydligt bättre än för industriell kompostering, så vi överväger att övergå till återvunnen PET-plast”, berättar Holappa.
Vad gjordes?
Kund: Jungle Juice Bar tillverkar och säljer smoothiedrycker och juicer direkt till konsumenter på över 50 platser.
Behov: Jungle Juice Bar ville kompensera för sina koldioxidutsläpp och även minska dem.
Lösning: Jungle Juice Bar beställde en beräkning av sitt kolfotspår av Naturresursinstitutet för att få en utgångspunkt för kompensation, utvecklingsarbete och kommunikation. Naturresursinstitutet räknade ut det ungefärliga kolfotspåret för hela bolaget genom att beakta råvarornas genomsnittliga produktions- och transportsätt.
Påverkan: Jungle Juice Bar kompenserar nu dubbelt för koldioxidavtrycket från sin verksamhet, vilket innebär att bolaget är koldioxidneutralt och dessutom finansierar koldioxidbindande skogsskyddsprojekt i Brasilien och Zimbabwe.
Finansiering: 100 % Jungle Juice Bar