Hoppa till huvudinnehållet

EU-prisuppföljning

25.5.2015

Producent: Naturresursinstitutet från och med 1.1.2015. Tidigare har Tike ansvarat för produktionen.

Grund för sammanställningen: Sammanställningen av EU-prisuppföljningen av lantbruksprodukter baserar sig på lagen om Naturresursinstitutet (561/2014), lagen om en marknadsordning för jordbruksprodukter (999/2012), statsrådets förordning
om anmälningar som gäller prisrapporter för vissa jordbruksprodukter (88/2013) och jord- och skogsbruksministeriets förordning
om anmälningar som gäller prisrapporter för vissa jordbruksprodukter (90/2013).  Om inlämnande av uppgifter till DG Agri föreskrivs i produktspecifika förordningar av kommissionen: Svin-, nöt- och lammkött samt förmedlingsgrisar (EG) nr 1249/2008, broiler- och hönsägg (EG) nr 546/2003, mjölkprodukter (EG) nr 479/2010, spannmål (EG) nr 1272/2009, bananer (EG) nr 1288/2011, frukt och grönsaker (EG) nr 543/2011.

Finansieringsgrund: Prisuppföljningen finansieras ur Naturresursinstitutets medel. 

1. Uppgifternas relevans

1.1.  Datainnehåll och användningsändamål

 Kommissionen samlar varje vecka in priser på de viktigaste jordbruksprodukterna av medlemsländerna. Uppgifterna insamlas främst för förvaltningens behov som stöd för beslutsfattandet inom jordbrukspolitiken (jordbrukets marknadssystem). Uppgifterna används främst av EU-kommissionen, den nationella jordbruksförvaltningen samt företagen och organisationerna inom livsmedelssektorn. Det handlar inte om statistik.

 Uppföljningen av priset på svinkött beskriver det genomsnittliga priset på köttsvins slaktkroppar i vissa SEUROP-kvalitetsklasser samt det pris som slakteriet betalar till producenten för en förmedlingsgris på 20 kg. Uppföljningen av priset på nötkött beskriver det genomsnittliga priset på slaktkroppar enligt djurklass för vissa EUROP-kvalitets- och fettklasser.

 Uppföljningen av priset på spannmål beskriver veckovisa prisnoteringar för spannmål av normal kvalitet med vilka industrin och spannmålsexporterande företag bedriver handel. Noteringen är ortspecifik, och priset beskriver inköpspriset för spannmålsindustrin (kvarnar, foderfabriker, mälterier) eller exportpriset i hamn.

 I den veckovisa uppföljningen av priserna på mjölkprodukter insamlas uppgifter om vissa mjölkprodukters priser och kvantiteter. Beroende på produkt rapporteras uppgifterna per vecka eller månad.

 I den veckovisa uppföljningen av priserna på broilerkött insamlas uppgifter från broilerslakterier.  I den veckovisa uppföljningen av priserna på hönsägg insamlas uppgifter från de äggpackerier som säljer hönsägg i klass A (färska, hela) för över en miljon kilo om året.

 I uppföljningen av priserna på frukt och grönsaker insamlas uppgifter om försäljningspriserna och kvantiteterna på viss frukt och vissa grönsaker som importeras utanför EU. Om dessa uppgifter produceras en daglig rapport, som skickas till kommissionens jordbruksavdelning (DG Agri) samt jord- och skogsbruksministeriet (JSM).  Utifrån de uppgifter som medlemsstaterna lämnar in fastställer kommissionen dagligen de fasta importvärdena på frukt och grönsaker relaterade till importsystemet.

 Prisuppföljningen omfattar även uppgifter om säljpriser och -kvantiteter på bananer som importeras utanför EU. Uppgifterna används inte i importstatistiken utan i en separat veckovis bananrapport.

 1.2.  Begrepp och klassificeringar

Priset på nöt- och svinkött avser det genomsnittliga priset på kött som slakteriet betalar till jordbruksföretagare (€/100 kg) då slakteriet ansvarar för transporten av djuren från gården till slakteriet. Köttpriserna inkluderar i regel alla poster och tillägg som betalas till producenten. Priserna inkluderar inte mervärdesskatt eller eventuella subventioner som betalas till jordbruksföretagaren via slakteriet.

Transportkostnader avser den estimerade genomsnittliga kostnaden som transporten av slaktdjuret från gården till slakteriet förorsakar slakteriet.

Priset på lammkött är priset enligt statistiken över producentpriser på jordbruksprodukter.

Prisnotering avser det pris med vilket spannmål av grundläggande kvalitet handlas vid en viss tidpunkt. Noteringen beskriver inte realiserade köpepriser.  Priset vid fabriksporten avser spannmålspriset fritt i fordonet vid det mottagande företagets port, dvs. köpepriset på inhemsk spannmål för fabriken. Exportpriset i hamn avser priset på spannmål fritt i fordonet levererat till hamn.

Broilerpris avser utförsäljningspriset på hel broiler (både färsk och djupfryst) vid fabriken (€/100 kg) exklusive frakt.

Äggpris avser packeriets försäljningspris på hönsägg av klass A i storleksklassen M och L som producerats i stimulerande burar. . Förpackningsstorleken specificeras inte utan priset är ett medelvärde på alla hönsägg som säljs i hemlandet.

Priserna på frukt och grönsaker avser viktat medelpris inom den finska parti- och detaljhandeln på viss färsk frukt och vissa grönsaker som importeras från länder utanför EU. Hit hör även produkter som förtullats inom EU och som härstammar utanför EU.

 1.3. Undersökningsobjekt och informanter

Naturresursinstitutet ansvarar för uppföljningen av priserna på jordbruksprodukter som EU:s marknadssystem kräver. Uppgifterna behövs för EU:s marknadssystem.  Europeiska unionens förordningar kräver att medlemsstaterna rapporterar prisuppgifter om jordbruksprodukter till kommissionen varje dag eller vecka beroende på produkt. Förordningarna reglerar produktspecifikt hurdana aktörer som är skyldiga att rapportera priser. I Finland insamlas uppgifterna i regel av de största företagen som köper produkter av odlarna, medan uppgifterna om priserna på frukt och grönsaker som importeras till Finland utanför EU insamlas av de största partihandlarna.

1.4. Beaktande av användarnas aspekter

Datainnehållet i prisuppföljningen regleras av förordningar, men i informationsspridningen kan respons utnyttjas.

2. Uppgifternas exakthet och tillförlitlighet

Förordningarna om prisuppföljning reglerar uppgifternas omfattning. I Finland är rapporteringen betydligt mer omfattande för de flesta produkter än vad minimikraven förutsätter.

2.1. Undersökningsmetod        

När det gäller slakterier inhämtas uppgifterna varje vecka på en statistikblankett. Uppföljningen av priset på svinkött omfattar alla slakterier som slaktar över 80 000 köttsvin om året, medan uppföljningen av priset på nötkött omfattar slakterier som slaktar över 20 000 fullvuxna nötkreatur om året. Slakterierna skickar uppgifterna för föregående vecka senast på tisdagen följande vecka. Slakterierna meddelar antalet slaktade kroppar och deras vikt samt det genomsnittliga priset per 100 kg. Insamlingen av uppgifter omfattar även den genomsnittliga transportkostnaden från gården till slakteriet.

I den veckovisa uppföljningen av priserna på broilerkött insamlas uppgifter från broilerslakterierna i Finland. I den veckovisa uppföljningen av priserna på hönsägg insamlas uppgifter från de äggpackerier som säljer hönsägg i klass A (färska, hela) för över en miljon kilo om året. Tidsschemat för insamlingen av uppgifter om fjäderfäprodukter är detsamma som för uppföljningen av priset på svin- och nötkött.

I den veckovisa uppföljningen av priserna på mjölkprodukter insamlas uppgifter om vissa mjölkprodukters priser och kvantiteter (råmjölk, ost, smör och mjölkpulver).

De veckovisa noteringarna på spannmål (€/1000 kg) insamlas av de största slutanvändarna av spannmål (kvarnar, foderfabriker, mälterier) samt företag som exporterar spannmål. Prisuppgiften för den gångna veckan noteras torsdagar. Industrins inköpspriser insamlas på företagens webbplatser och exportpriserna på blankett av företag som exporterar spannmål. Uppgifter insamlas om sex sädesslag: brödvete, råg, maltkorn, fodervete, foderhavre och foderkorn. Noteringarna är ortspecifika och fastställs enligt industrins och exporthamnarnas läge. Insamlingen av uppgifter ska vara representativ, och därför finns det 17 orter runt om i Finland.

Uppgifterna om frukt och grönsaker insamlas dagligen från tre partiaffärer och två företag som specialiserat sig på import av frukt och grönsaker.

  1. Uppgifternas tidsenlighet

Uppgifterna för föregående vecka publiceras varje vecka omedelbart efter insamlingen och rapporteringen till kommissionen. Till följd av det snabba rapporteringsschemat är uppgifterna mycket aktuella. EU-ländernas responsrapporter är en vecka äldre än de nationella prisrapporterna. Uppgifterna om de veckovisa priserna på mjölkprodukter publiceras inte på grund av orsaker relaterade till datasekretess.

  1. Uppgifternas enhetlighet och jämförbarhet

De rapporterade priserna kommer från olika faser i livsmedelskedjan beroende på produkt. Tidsseriernas enhetlighet varierar enligt produkt.

Tidsserierna för uppföljningen av nöt- och svinkött är jämförbara sedan början av prisuppföljningen, dvs. från 1995.

I publiceringen av prisrapporter om hönsägg finns det avbrott på grund av datasekretess.

Prisnoteringarna av spannmål är jämförbara endast i den mån som kombinationerna av sädesslag och noteringsort är desamma. Det har skett förändringar i både sädesslag och orter under årens lopp.

 Uppgifternas tillgänglighet och tydlighet

Material för EU-prisuppföljning av jordbruksprodukter finns om svin-, nöt och broilerkött, spannmål och hönsägg.  Uppgifter om hönsägg är inte tillgängliga för hela prisuppföljningstiden på grund av datasekretess. Uppgifter om frukt och grönsaker samt bananer har inte publicerats. Uppgifter om mjölkprodukter publiceras inte på grund av orsaker relaterade till datasekretess.