Mängden matsvinn och livsmedelsavfall
På den här sidan
Mer än 600 miljoner kilo livsmedelsavfall genereras i livsmedelskedjan varje år. Matsvinn står för nästan 400 miljoner kilo av detta.
Livsmedelsavfall omfattar både livsmedel som ursprungligen var avsedda för mänsklig konsumtion och icke ätbara livsmedelskomponenter som inte används som livsmedel, djurfoder eller annan värdefull fraktion, utan hamnar som avfall. Icke ätbara delar av livsmedel är t.ex. fruktskal, köttben och kaffesump. Den ursprungligen ätbara maten som hamnar i soporna kallas matsvinn.
Inom EU-området är det privathushållen som producerade merparten, cirka 54 procent, av allt livsmedelsavfall som uppstod 2022. – I Finland producerar privathushållen 50 procent av livsmedelsavfallet och livsmedelsindustrin 23 procent. I Finland står måltidstjänster (13 %), detalj- och partihandel (9 %) och primärproduktion (5 %) för totalt cirka en tredjedel av livsmedelsavfallet. EU och dess medlemsstater har åtagit sig att bland FN:s globala mål för hållbar utveckling uppnå delmålet att halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet fram till 2030.
Bedömning och rapportering av livsmedelsavfall har blivit ett krav från EU-kommissionen. Under våren 2019 trädde en delegerad förordning (2019/1597) i kraft som kräver att medlemsländerna följer upp livsmedelsavfallet. I Finland ansvarar Naturresursinstitutet för insamling och rapportering av uppgifterna.
Allow functional cookies to show the embedded graph.
Datainsamling
Vad mäter indikatorn?
Indikatorn mäter utvecklingen av mängden matavfall och matavfall.
Nästa uppdatering av indikatoruppgifterna sker hösten 2025.