Hoppa till huvudinnehållet

Lönsamhetskoefficient för biodling

21.1.2025 Uppdaterad 28.8.2023

Lönsamhetsbokföring inom biodlingen har bedrivits i Finland sedan 2013. Under de senaste åren har statistikens representativitet förbättrats för att motsvara FADN-rekommendationen, som är cirka 2 % av populationen.

Inom biodlingsbranschen har kostnadsmedvetenheten och lönsamheten varit svag. Dessutom är biodlingen hos många av de minsta producenterna i huvudsak en hobbyverksamhet, varvid man inte lägger särskilt stor vikt vid lönsamheten.

Lönsamheten kan förbättras genom specialisering inom till exempel ekologisk odling, produktion av arthonung eller pollineringstjänster, men också genom kostnadskontroll. Hos större producenter är produktionskostnaderna per kilo honung oftast lägre och det ökar verksamhetens lönsamhet.

Huvuddelen av inkomsterna inom biodlingen kommer från försäljning av honung, så förutom kostnaderna är försäljningspriset och mängden honung avgörande faktorer för lönsamheten. Lönsamhetskoefficienten varierar också årligen beroende på produktionsförhållandena, men den största förklaringen till lönsamheten är gårdens storleksklass (antalet bon). Lönsamhetskoefficienten för alla företag som varit med i uppföljningen har under åren 2018-2023 varierat mellan 0,27 och 1,03. Per företag var intäkterna från försäljningen av honung år 2023 under 12 000 euro. Förutom honung inflöt även inkomster från försäljning av andra biodlingsprodukter och tjänster.

Mehiläistalouden kannattavuuskerroin

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Vad mäter indikatorn?

Indikatorn beskriver lönsamheten i olika produktionsinriktningar i fråga om ekologisk och konventionell produktion. När företagarinkomsten divideras med summan av löne- och räntekraven erhålls en lönsamhetskoefficient som beskriver den relativa lönsamheten.

Uppgifterna från indikatorn hämtas ur Lukes lönsamhetsbokföring.

Nästa uppdatering av indikatoruppgifterna sker hösten 2025.