Hoppa till huvudinnehållet

Antal lantgårdar som bedriver direktförsäljning och förädling av livsmedel

28.11.2017 Uppdaterad 1.6.2025

År 2023 sålde cirka 1 654 gårdar sina egna produkter direkt till konsumenterna. Enligt Naturresursinstitutets lantbrukets strukturundersökning uppgifter har direktförsäljning av jordbruksprodukter ökat under 2000-talet, om man räknar in direktförsäljning av obearbetade produkter. Enligt lantbrukets strukturundersökning uppgifter 1 427 gårdar var verksamma inom direktförsäljning år 2020. 

Den vanligaste formen av livsmedelstillverkning på gårdarna är förädling av grönsaker, rotfrukter och bär. En del gårdar har också förädling av köttprodukter och bageriprodukter. Enligt lantbrukets strukturundersökning var 631 gårdar engagerade i vidareförädling av jordbruksprodukter år 2023. Antalet kan även omfatta företag som bearbetar andra jordbruksprodukter än livsmedelsprodukter. Antalet företag som är föremål för vidareförädling minskade jämfört med 2020. Enligt undersökningen var 652 gårdar sysselsatta med vidareförädling år 2020.

I samband med ansökan om jordbruksstöd ska odlarna uppge om gården har direktförsäljning från primärproduktion, och enligt dessa uppgifter har antalet gårdar med primärproduktion ökat de senaste åren. Enligt dessa uppgifter fanns det under 2016 2 674 gårdar, 3 015 gårdar år 2022 och 2 970 gårdar år 2023, som hade direktförsäljning.

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Vad mäter indikatorn?

Indikatorn beskriver utvecklingen av direktförsäljning från gårdarna, efterfrågan på lokala produkter, samt livsmedelsförädlingen på gårdarna samt utvecklingen av denna.

Uppgifterna för indikatorn hämtas ur Naturresursinstitutets lantbrukets strukturundersökning. Lantbrukets strukturundersökning genomförs med cirka 3-4 års mellanrum.