Moroten (Daucus carota) är vår viktigaste rotgrönsak. Av alla frilandsgrönsaker konsumeras morot mest. Man vet att moroten odlades redan på 1100-hundratalet i Spanien och Mindre Asien. Då användes den som mat och medicinalväxt och till färgning. De äldsta morötterna var klarröda, svarta och gula. Den för oss bekanta orangea färgen förädlades fram i Nederländerna på 1700-talet. Den orangea färgen orsakas av karoten, som är ett förstadium till A-vitamin. Ju längre tid moroten har fått växa i jorden, desto vitaminrikare är den. Hos oss odlas också gula och röda morotssorter, men hittills i mycket små mängder.
Morot
Alla som använder växtskyddsmedel yrkesmässigt ska enligt jord- och skogsbruksministeriets förordning 7/2012 tillämpa principerna för integrerat växtskydd, som också kallas IPM. Integrerat växtskydd gäller inte bara direkta bekämpningsåtgärder mot ogräs och växtskadegörare, utan odlingsmetoderna som helhet, såsom jordbearbetning, gödsling, växtföljd och sortval. Principerna för integrerat växtskydd presenteras
Sidan
Jordbruk