Hoppa till huvudinnehållet

Myllning av morot

Man bör mylla morotsraderna innan morotsblasten har vuxit så mycket att den täcker marken. Myllning innebär att man med ett myllningsredskap som dras av en traktor eller annan maskin föser mer jord från radmellanrummen mot morotsraderna, så att jorden börjar gå högre upp över morotsplantornas bas. 

Myllningsredskapets utformning beror på om man odlar på plan mark, i kupor eller i bäddar. Myllning, och också ogräshackning, efter ytspridning av gödsel förbättrar gödselns effekt genom att gödseln samtidigt blir inmyllad. Om man inte myllar morotsraderna, höjs morötternas rothals gradvis över marken och blir grön när roten växer. Den gröna färgen kan sträcka sig ganska djupt in i moroten, vilket ökar mängden kvalitetsfel. På sorter av typen Nantes förekommer dessa gröna rothalsar mer än till exempel på sorten Fontana.

Vid odling av gul morot är myllningen särskilt viktig. Förädlingen av gula sorter har fortfarande arbete kvar för att minska grönfärgningen av rothalsarna. Under tiden som nya sorter utvecklas bör man alltså göra allt man kan för att minimera grönfärgningen på gula morötter.

På moderna sorter är problemet med grönfärgning av rothalsarna mindre vanligt. Bild: Marja Aaltonen, Luke