Porkkana (Daucus carota) on tärkein juureksemme. Suomessa sitä syödään kaikista avomaalla viljellyistä vihanneksista eniten. Porkkanaa on tiedetty viljellyn jo 1100-luvulla Espanjassa ja Vähä-Aasiassa. Sitä käytettiin tuolloin ravintokasvina, lääkekasvina ja värjäysaineena. Vanhimmat porkkanat olivat väriltään kirkkaanpunaisia, mustia ja keltaisia. Tuttu oranssi porkkana kehitettiin Hollannissa 1700-luvulla. Oranssin värin aiheuttaa karoteeni, A-vitamiinin esiaste. Mitä pidempään porkkana on saanut kasvaa maassa, sen vitamiinipitoisempi se on. Meillä viljellään myös keltaisia ja punaisia porkkanalajikkeita, mutta toistaiseksi vain sangen pieniä määriä.
Porkkana
Kasvinsuojeluaineita ammatissaan käyttävien pitää maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 7/2012 mukaan noudattaa integroidun kasvinsuojelun (IPM) periaatteita. Integroitu kasvinsuojelu ei koske pelkästään suoranaisia torjuntatoimenpiteitä rikkakasveja ja kasvintuhoojia vastaan, vaan viljelymenetelmiä kokonaisuudessaan, kuten maanmuokkausta, lannoitusta, viljelykiertoa ja lajikevalintaa.
Sivu
Maatalous