Skörd av morot
På den här sidan
Augusti och september är den bästa tiden för morotens tillväxt. Under gynnsamma höstar fortsätter tillväxten av sena sorter också därefter.
Morötter som skördas under bra förhållanden klarar lagring bättre. En gammal rekommendation, som ofta visat sig vara bra, är att alla morötter bör vara skördade senast den 20 oktober. Risken för att vintern anländer till våra breddgrader börjar då bli för stor.
Skördemaskiner
För skörden av morötter har det använts både maskiner som tar upp morötterna ur jorden genom att greppa om blasten och dra upp dem, och maskiner som gräver upp morötterna ur jorden med en bill som lägger dem på en elevator. De bägge maskintyperna har olika metod att avblasta morötterna. Under de senaste åren har man alltmer övergått till maskiner som lyfter morötterna i blasten. En fördel med blastlyftande maskiner är att morötterna hanteras skonsamt, vilket ger morötterna bättre förutsättningar att bevara kvaliteten under lagringen. För att upptagningen genom att lyfta i blasten ska fungera väl är det viktigt att morotsblasten är relativt hållbar. På så sätt minskar skördeförlusterna vid upptagningen.
Bortrensning av morötter med blomstängel
Moroten är en tvåårig växt, som normalt blommar först andra året. I grönsaksodling skördar man den redan första året, och man vill då undvika blomning. En morot med blomstängel är hård, träig, har färgfel, är vanligtvis mindre än en normal morot, och är helt olämplig för vidare förädling. De enstaka morötter som bildar blomstängel redan första året gör det antingen på grund av sortens genetiska egenskaper eller på grund av ogynnsamma väderförhållanden i början av växtperioden.
Den höga blomstängeln på dessa morötter reser sig tydligt över det övriga morotsbeståndet, och kan lätt identifieras redan i slutet av sommaren. De kan och bör avlägsnas från fältet genom att rensa bort dem före skörden.
Mer problematiska är morötter som börjar utveckla blomstängel först i slutet av sommaren eller på hösten. Dessa sena blomstänglar dyker upp i morotsodlingarna ända fram till skördetiden. För att så effektivt som möjligt hindra kvalitetsproblemen de skulle orsaka, bör man förlägga bortrensningen av dem ur odlingen till dagarna alldeles före skörden.