Siirry pääsisältöön

Maatalouden yrittäjätulo

Maatalouden tulotaso ja sen kehitys liittyvät yhteen keskeisimmistä EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) tavoitteista kaudelle 2023-2027:

  • Annetaan tukea riittävien maataloustulojen ja maatalousalan muutoskestävyyden varmistamiseksi koko unionin alueella, jotta saataisiin parannettua pitkän aikavälin elintarviketurvaa ja maatalouden monimuotoisuutta ja varmistettaisiin maataloustuotannon taloudellinen kestävyys unionissa.

Lisäksi vuosille 2023-2027 on Suomessa kansallisesti asetettu seuraava vaikuttavuustavoite, johon tämä indikaattori olennaisesti kytkeytyy: 

  • CAP:n toimenpiteillä maatalouden yrittäjätulo säilyy tasolla, joka varmistaa kotimaisen ruuantuotannon.

Yrittäjätulon muutosta on kuvattu suhteessa vuoteen 2005=100 (oranssi käyrä), sekä suhteessa edelliseen vuoteen (sininen käyrä). Yrittäjätulo kuvaa maatalousyrittäjän työlle ja pääomalle saamaa korvausta. Vuoteen 2005 suhteutettuna yrittäjätulo oli korkeimmillaan vuonna 2010 pisteluvun ollessa 127, ja 2000-luvulla alimmillaan vuonna 2015 ollen noin 62 prosenttia vuoden 2005 yrittäjätulosta. Vuonna 2021 pisteluku oli 106.

Maatalouden yrittäjätulo

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Mitä indikaattori mittaa?

Yrittäjätulo maatalousyrittäjää kohden saadaan siten, että tuotannontekijätulosta (katso ko. indikaattori) on vähennetty työntekijöille maksetut palkat, maksetut korot ja kiinteistä pääomien käytöstä maksetut vuokrat. Saatu luku jaetaan palkattoman maataloustyövoiman määrällä. Yrittäjätulo kuvaa siten yrittäjälle jäävää palkkaa ja omalle pääomalle saatavaa korkoa. Se kertoo toimialan taloudellisesta kehityksestä.

Nettomääräinen maatalouden yrittäjätulo poikkeaa edellisestä siten, että yrittäjätuloa ei ole jaettu maatalousyrittäjää kohden. Vuotuinen yrittäjätulo on laskettu kiinteähintaisena, eli se kuvaa kokonaisyrittäjätulon muutosta.

Yrittäjätulon indeksiluvut lasketaan Tilastokeskuksessa ja lähdeaineistona on käytetty pääasiassa Eurostatille toimitettuja EAA-lukuja (Economic Accounts for Agriculture). Tilastokeskuksen kokoamien maatalouden yrittäjätulotietojen lisäksi Luonnonvarakeskus kerää maatalouden taloustietoja sekä FADN-tietokantaan että kansallisesti hyödynnettäviin lisäpalveluihin Taloustohtori-tietopalvelussa. Tilastokeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen välillä määritelmät ja aineistopäivitysten ajoittuminen eroavat jonkin verran esimerkiksi maatalouden yrittäjätulon osalta.

Indikaattoritietojen seuraava päivitys on keväällä 2024.