Siirry pääsisältöön

Suomen CAP-vaikuttavuusindikaattorit

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP:n) toteutus kaudelle 2023-2027 käynnistyi 1.1.2023. Alkaneella kaudella korostuvat erityisesti ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen, eläinten hyvinvointi sekä uusien viljelijöiden saaminen alalle. Myös viljelijöiden tulotason ylläpitäminen, maaseudun kehittäminen ja riskienhallinnan kehittäminen ovat  painopisteinä.

Yhteiselle maatalouspolitiikalle on asetettu EU-tasolla yhdeksän erityistavoitetta sekä yksi läpileikkaava tavoite. Jokainen EU:n jäsenmaa on laatinut vuosille 2023-2027 strategiasuunnitelman, jolla EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa toteutetaan.

Suomen CAP-suunnitelman tavoitteena ovat aktiivinen ruuantuotanto, ympäristö- ja ilmastoviisas maatalous sekä uudistuva ja monipuolinen maaseutu. Läpileikkaavana tavoitteena on edistää osaamista, innovaatioita ja digitalisaatiota. Näiden tavoitteiden pohjalta on muodostettu Suomen kansalliset painopisteet ja vaikuttavuustavoitteet, jotka edesauttavat CAP-suunnitelman vaikuttavuuden arviointia. Tavoitteet on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2027 mennessä.

Näille sivuille on kerätty Suomen CAP:n vaikuttavuusindikaattoreiden tietoja erityistavoitteitteiden alle ryhmiteltynä. Indikaattorit kuvaavat näiden vaikuttavuustavoitteiden kehitystä.