Siirry pääsisältöön

Alkutuottajien osuus lisäarvosta elintarvikeketjussa

Elintarvikeketju tarkoittaa kaikkia toimijoita elintarvikkeen matkassa alkutuottajilta aina kuluttajien lautasille asti, niin kutsutusti pellolta pöytään. Elintarvikeketjun alkutuotannolla tarkoitetaan ketjun ensimmäistä vaihetta. Alkutuotantoa ovat esimerkiksi maidontuotanto, munantuotanto, lihakarjan kasvatus, kalastus ja kalanviljely, kasvisten ja hedelmien sekä viljan ja sienten viljely, hunajantuotanto, luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily sekä metsästys. Alkutuotannoksi luetaan alkutuotantoon liittyvät toiminnot, kuten tuotteiden tuotanto ja kasvatus, viljely ja sadonkorjuu, lypsäminen, eläintuotannon vaiheet ennen teurastusta ja elävien eläinten kuljetus. Useimmiten elintarvikkeen arvo kasvaa, mitä pidemmällä se on elintarvikeketjussaan, eli miten pitkälle elintarvike on niin kutsutusti jalostettu.

Tavoitteena Suomen CAP-suunnitelmassa kaudella 2023-2027 on, että alkutuottajien tuotteistaan saama lisäarvo kasvaa yhteistyön lisääntymisen kautta. Tällä hetkellä alkutuottajien osuus elintarvikeketjun lisäarvosta on pysynyt melko tasaisesti tai lievässä laskevassa trendissä n. 25 prosentissa, joka on linjassa EU:n keskiarvoon verrattuna. EU:n jäsenmaiden välillä alkutuottajien osuuteen elintarvikeketjun lisäarvoon vaihtelee kuitenkin paljon, seitsemästä prosentista jopa 56 prosenttiin.

Mitä indikaattori mittaa?

Indikaattori määrittää elintarvikeketjun eri toimijoiden tuottaman arvonlisäyksen ja laskee alkutuotannon osuuden kokonaisarvonlisäyksestä.

Indikaattori on yhteinen CAP-suunnitelman vaikuttavuusindikaattori I.8 Asetus (EU) 2021/2115 liite 1. Sitä käytetään kaikissa jäsenmaissa.

Indikaattoriin saadaan tietoja vuonna 2024.