Siirry pääsisältöön

Puun käyttö väheni vuonna 2023

Uutinen 24.4.2024

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan Suomessa käytettiin raakapuuta vuonna 2023 yhteensä 75,3 miljoonaa kiintokuutiometriä. Määrä väheni edellisvuodesta neljä prosenttia. 

Pääosa raakapuusta eli suoraan metsästä käyttöön päätyvästä runkopuusta kuluu metsäteollisuustuotannon raaka-aineena. Vuonna 2023 metsäteollisuudessa käytettiin raakapuuta 61,2 miljoonaa kuutiometriä eli kuusi prosenttia edellisvuotta vähemmän. 

–  Metsäteollisuuden kysynnän heikentymisen ja epävarman taloussuhdanteen myötä myös metsäteollisuuden tuotantomäärät laskivat vuonna 2023 ja samalla puun käyttö väheni, toteaa yliaktuaari Markus Toikka Lukesta.

Puutuoteteollisuudessa jalostettiin raakapuuta yhteensä 26,3 miljoonaa kuutiometriä. Tästä sahateollisuudessa kului 23,8 miljoonaa, vaneriteollisuudessa 2,3 miljoonaa kuutiometriä ja loput muussa puutuoteteollisuudessa. Puutuoteteollisuudessa raakapuuta käytettiin kokonaisuudessaan kymmenen prosenttia edellisvuotta vähemmän.  

Yli puolet metsäteollisuuden käyttämästä raakapuusta käytettiin massateollisuudessa, yhteensä 34,8 miljoonaa kuutiometriä. Kaikkiaan massateollisuuden puunkäyttö laski kolme prosenttia.

Metsäteollisuuden lisäksi raakapuuta ohjautuu energiantuotantoon lämpö- ja voimalaitoksilla sekä pientaloissa ja maatiloilla. Vuonna 2023 viidennes raakapuusta käytettiin suoraan energiantuotantoon.

Metsäteollisuuden tuotanto kotimaisen raakapuun varassa

Metsäteollisuus käytti kotimaista tukki- ja kuitupuuta 57,8 miljoonaa kuutiometriä. Määrä väheni edellisvuodesta kuusi prosenttia. Tuontiraakapuun käyttö metsäteollisuudessa laski 16 prosenttia ja päätyi 3,3 miljoonaan kuutiometriin.

Venäjän puuntuonnin päätyttyä kotimaisen puun merkitys on korostunut ja metsäteollisuuden käyttämästä puusta entistä suurempi osuus hankitaan kotimaan metsistä. Vuonna 2023 metsäteollisuuden käyttämästä raakapuusta enää viisi prosenttia muodostui tuontipuusta. Vielä vuonna 2021 määrä oli lähes kymmenen miljoonaa kuutiometriä ja osuus raakapuun kokonaiskäytöstä 14 prosenttia. 

Teollisuusprosesseissa raakapuusta muodostuu uudestaan hyödynnettäviä sivutuotteita eli osa puusta käytetään toiseen kertaan. Tätä puuta ei enää luokitella raakapuuksi. Esimerkiksi sahoilta selluteollisuuteen tuleva hake on sivutuotetta, eikä sen määrää siksi enää sisällytetä uudestaan raakapuun käyttölukuihin. Metsäteollisuustuotannossa käytettiin kotimaista sivutuotepuuta eli haketta ja purua 8,5 miljoonaa kuutiometriä, käyttö laski seitsemän prosenttia edeltävästä vuodesta.

Raakapuusta valmistetun metsähakkeen määrä kasvussa

Ennakkotiedot kertovat, että vuonna 2023 raakapuuta kului energiantuotannossa kuusi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, kaikkiaan 14,1 miljoonaa kuutiometriä. Tästä 7,6 miljoonaa kuutiometriä oli lämpö- ja voimalaitosten käyttämää runkopuusta valmistettua metsähaketta. Määrästä loput poltettiin pientaloissa sekä maatiloilla joko halkoina ja klapeina tai metsähakkeena. Raakapuun lisäksi energiantuotannossa hyödynnettiin 15,3 miljoonaa kuutiometriä erilaista sivutuote- ja tähdepuuta (esim. kuorta ja hakkuutähteitä). Sen määrä laski kahdeksan prosenttia edeltävästä vuodesta.

– Metsäteollisuustuotannon supistuminen pienensi raakapuun kokonaiskäyttöä ja samalla vähensi metsäteollisuuden sivutuote- ja jätepuun tarjontaa. Ennakkotiedot osoittavat, että metsäteollisuuden sivujakeiden tarjonnan niukentuessa määriä on korvattu raakapuusta valmistetun metsähakkeen käytöllä lämpö- ja voimalaitoksissa, Toikka toteaa.

Kuva: Erkki Oksanen, Luke

Tietoa tilastosta

Raakapuulla tarkoitetaan metsästä hakattua ja teollisesti käsittelemätöntä runkopuuta. Raakapuuhun luetaan kuuluvaksi primäärinen eli ensikäyttöön päätyvä runkopuu: teollisuuden käyttämä tukki- ja kuitupuu sekä energiantuotannon runkopuu. Sen lisäksi raakapuuhun sisältyy ulkomailta tuotu runkopuuhake- ja puru, koska määrät eivät ole aiemmin sisältynyt raakapuun käyttölukuihin. 

Puun käyttö -tilasto kattaa vuositiedot raakapuun sekä kiinteän sivutuote- ja tähdepuun kulutuksesta Suomessa. Metsäteollisuuden puunkäyttöä koskevat tiedot ovat lopullisia. Sen sijaan puun kokonaiskäyttöä, puun energiakäyttöä sekä ulkomaankauppaa koskevat tiedot ovat ennakollisia ja tarkentuvat syksyllä 2024.