Siirry pääsisältöön

Maatalouden ilmastokestävyyden indikaattori

Maatalouden ilmastokestävyys (eng. resilience) tarkoittaa maatalouden kykyä sopeutua ja vastata ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Satojen tuottavuus vaihtelee vuosittain riippuen vallitsevista sääolosuhteista (esim. sateisuus, auringon valon määrä ja lämpötila), ja maatalouden ilmastokestävyyden turvaamisella pyritään minimoimaan mahdollinen sääolosuhteista aiheutuva tuottavuuden heikentyminen. Ilmastokestävyyden pysyminen hyvällä tasolla on erityisen tärkeää, sillä ilmastonmuutos ja siitä välillisesti aiheutuvat ympäristön muutokset tulevat voimistumaan lähitulevaisuudessa.

Suomen CAP-suunnitelmassa kaudella 2023-2027 on huomioitu suomalaisen maatalouden kuivatusjärjestelmien heikko kunto, jonka parantaminen on avainasemassa ilmastokestävyyden turvaamiseksi. Ilmastokestävyyden turvaaminen tulevaisuudessa vaatii suomalaiselta maataloudelta kuitenkin paljon toimia, kuten sateisiin, kuivuuteen, tuulituhoihin ja kasvintuhoojiin varautumista sekä kestävämpien ja tuottavampien lajien jalostamista sekä käyttöönottoa. Suomessa on myös otettava erityisesti huomioon indikaattorissa yhtenä mittarina käytetyn hiilen määrän mahdollinen lasku peltojen suhteellisen nuoren iän vuoksi.

Mitä indikaattori mittaa?

Indikaattori on yhteinen CAP-suunnitelman vaikuttavuusindikaattori I.9 Asetus (EU) 2021/2115 liite 1. Sitä käytetään kaikissa jäsenmaissa.

Indikaattorin ensimmäiset seurantatiedot lisätään sivulle vuonna 2024.