Siirry pääsisältöön

Vahvistettua valmiutta ja paikallista osaamista: Pohjois-Karjala avoinna biohiili-innovaatioille

Pohjois-Karjalassa käynnistyi merkittävä panostus biohiili-investointeihin 2020-luvulla. Sen seurauksena alueelle syntyi uusi tarve biohiiliosaamisesta. Koordinoimassamme BlackGreen-hankkeessa lisättiin Pohjois-Karjalan toimijoiden valmiuksia ja osaamista biohiilitoiminnan käynnistämisessä ja kehittämisessä.

Pohjois-Karjalasta on muodostumassa merkittävä modernin reaktiivisen hiilen tuotantokeskittymä. Moderni reaktiivinen hiili on korkean lisäarvon tuote, jolla on monia käyttösovelluksia esimerkiksi metalliteollisuudessa, hiilidioksidin varastoinnissa, ja lääkinnässä. Modernia reaktiivista hiiltä voidaan tehdä esimerkiksi turpeesta, mutta kestävämpää on, jos se tehdään uusiutuvasta hiilipitoisesta biomassasta, kuten puusta. 

EU:n aluekehitysrahaston ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton rahoittama BlackGreen-hankkeessa selvitettiin laajasti biohiilen potentiaalia paikallisesti Pohjois-Karjalassa. Luken koordinoimassa hankkeessa lisättiin alueen toimijoiden osaamista ja tietoisuutta biohiilen mahdollisuuksista sekä luotiin pohjaa uusien arvoketjujen syntymiselle. 

Hankkeen keskeiset toimenpiteitä olivat muun muassa raaka-aineen saatavuuden kartoitus, biohiilen markkinatilanteen analyysi, raaka-aineen ja tuotteiden logistiikan analyysit sekä biohiilitehtaan prosessimallinnus. Hankkeen aikana laadittiin myös alueen toimijoille infokortteja, jotka levittivät tietoa biohiilen ominaisuuksista, käyttömahdollisuuksista ja raaka-aineen saatavuudesta.

Pohjois-Karjalassa biohiilen tuotannon edellytykset ovat hyvät. Hankkeessa arvioitiin tuotantoon soveltuvien raaka-aineiden saatavuutta ja hankintakustannuksia. Alueella riittää puubiomassa puun jalostusmäärien lisäämiseen kestävästi. Hakkuut ovat olleet alueella viime vuosikymmenet suurinta kestävästi ylläpidettävää hakkuumääriä pienempiä.

Lisäksi hankkeessa suoritettiin testejä, demonstraatioita ja käyttötarkoitusselvityksiä alueen toimijoille. Yksi hankkeen saavutuksista oli biohiilisuodattimien käytännön demonstrointi valumavesien käsittelyssä. Esimerkiksi maa- ja metsätalouden ravinteita, kuten fosfori- ja typpiyhdisteitä, päätyy vesistöihin. Biohiilisuodattimet kykenevät estämään näiden ravinteiden pääsyn vesistöihin, kun ne asennetaan esimerkiksi teollisuuden valumavesiä keräävään valtaojaan. Suodattimen ansiosta samat ravinteet voidaan ohjata takaisin pellolle tai metsäalueelle biohiileen sitoutuneena. 

Hankkeessa luotiin pohjaa myös web-pohjaiselle biohiilen tuotantohintalaskurille, jolla voidaan muodostaa biohiilituotteen hinta ja verrata sitä nykyiseen globaaliin hintatasoon. Laskurilla voidaan edistää läpinäkyvyyttä ja yhteistyötä eri sidosryhmien välillä, mikä helpottaa biohiilen tuotannon kokonaisuuden ymmärtämistä. Laskuri myös kannustaa biohiili-innovaatioihin ja tiedon jakamiseen.

BlackGreen-hanke on ollut merkittävä tekijä Pohjois-Karjalan biohiililiiketoiminnan kehityksessä. Alueen toimijoilla on nyt entistä paremmat valmiudet ja osaaminen biohiilen tuotantoon ja hyödyntämiseen, mikä luo pohjaa uudenlaiselle kestävälle ja innovatiiviselle liiketoiminnalle.