Siirry pääsisältöön

Maatalouden kasvihuonekaasupäästöt

27.8.2023 Päivitetty 22.3.2024

Maataloudesta vapautuvia kasvihuonekaasuja ovat hiilidioksidi, metaani ja dityppioksidi, joita vapautuu monista eri lähteistä ja tuotannon eri vaiheista. Eniten kasvihuonekaasuja vapautuu maaperästä ja kotieläinten ruuansulatuksessa, mutta myös lannankäsittely ja kalkitus aiheuttavat kasvihuonekaasupäästöjä.

Maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen osuus kokonaispäästöistä on noin 13 prosenttia. Tavoitteena on pienentää maatalouden kasvihuonekaasupäästöjä niin, että päästöt ovat vuonna 2027 CAP:n toimenpiteiden ansiosta 0,8 milj. CO2 ekv.t vähemmän kuin 2019. Maatalouden taakanjako- ja maankäyttösektorien yhteenlaskettuja päästöjä on tavoitteena vähentää 29 prosenttia vuoden 2019 tasosta vuoteen 2035 mennessä. CAP:n toimenpiteet vaikuttavat tähän tavoitteeseen oman osuutensa.

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Mitä indikaattori mittaa?

Indikaattori kuvaa Suomen maatalouden kasvihuonekaasupäästöjä ja sen avulla voidaan seurata maatalouden kasvihuonepäästöjen määrää ja osuutta kokonaispäästöistä.

Kasvihuonekaasutiedot raportoidaan vuosittain YK:n ilmastosopimukselle. Tilastokeskus toimii Suomen kansallisena inventaarioyksikkönä. Kasvihuonekaasuinventaario perustuu Tilastokeskuksen sekä Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen tietojenkeruuseen ja laskentaan. Inventaariolukujen laskennassa käytetty IPCC:n viidennen arviointiraportin (AR5) kertoimia.

Indikaattori on yhteinen CAP-suunnitelman vaikuttavuusindikaattori I.10 Asetus (EU) 2021/2115 liite 1. Sitä käytetään kaikissa jäsenmaissa.

 Indikaattoritietojen seuraava päivitys on keväällä 2025.