Siirry pääsisältöön

Monihyötyiset viljelymenetelmät uudistavat vihannesten tuotantoa – uusi hanke edistää vihannesten tuotantojärjestelmien ilmastoviisautta, resilienssiä ja monimuotoisuutta

Uutinen 13.3.2024

Monihyötyisillä viljelymenetelmillä voidaan lisätä vihannestuotannon ympäristökestävyyttä, lisätä luonnon monimuotoisuutta ja vähentää viljelyn ilmastopäästöjä. Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Svenska Lantbrukssällskapens Förbund (SLF) uudessa hankkeessa edistetään ilmastokestävien viljelymenetelmien käyttöönottoa vihannestuotannossa ja havainnollistetaan viljelymenetelmien muutosten vaikutuksia muun muassa maaperän hiilivarastoihin.

Intensiivinen viljely ja säänvaihtelut heikentävät maaperän kasvukuntoa. Ilmastonmuutokseen ja siitä johtuviin säänvaihteluihin sopeutumista on edistettävä, jotta muun muassa kuivuudesta ja kasvintuhoojista aiheutuvia ongelmia voidaan paremmin hallita ja viljelyn kannattavuutta varmentaa. 

”Tuotamme viljelijöille tietoa eri tuotantomenetelmien hyödyistä ja riskeistä. Hankkeen päätavoitteena on uudistaa vihannesten tuotantojärjestelmiä edistämällä niiden ilmastoviisautta, resilienssiä eli muutosjoustavuutta ja monimuotoisuutta. Monihyötyisillä viljelymenetelmillä tarkoitetaan toimintatapoja, joilla yhtä aikaa voitaisiin saada ympäristö- ja ilmastohyötyjä, edistää viljelyn kannattavuutta ja tukea viljelijöiden muutoskestävyyttä ja hyvinvointia”, erikoistutkija Terhi Suojala-Ahlfors Lukesta sanoo. Tutkittavia ja kehitettäviä menetelmiä ovat muun muassa viljelykiertojen monipuolistaminen maanparannus-, viherlannoitus- ja kerääjäkasveilla.

Hankkeessa tarkastellaan myös viljelymenetelmien muutosten taloudellisia vaikutuksia. ”Selvitämme, miten muutokset vaikuttavat esimerkiksi tuotantopanosten ja työajan käyttöön sekä satoon. Mallitilalaskelmilla havainnollistetaan muutosten vaikutuksia tilatason talouteen”, Suojala-Ahlfors sanoo.

Viljelyn monipuolistaminen voisi auttaa ratkomaan monia vihannestuotannon haasteita. Ratkaisuja tuotetaan yhdessä vihannesviljelijöiden, toimialan yrittäjien, asiantuntijoiden, neuvojien ja alan opiskelijoiden kanssa. ”Monipuolistamisen keinovalikoimaa on tarkasteltava tilojen ja alueiden lähtökohdista ja löydettävä parhaat viljelykäytännöt eri olosuhteisiin”, puutarhatuotannon kehityspäällikkö Nina Sevelius Svenska Lantbrukssällskapens Förbund SLF:stä korostaa.

Valtakunnallisen Monihyötyiset viljelymenetelmät vihannestiloilla (HYÖTY) -maaseutuhankkeen toteuttajat ovat Luonnonvarakeskus ja Svenska Lantbrukssällskapens förbund (SLF). Hankkeen kesto on 1.1.2024-31.12.2026, ja se rahoitetaan EU:n maaseuturahoituksella Hämeen ELY-keskuksen kautta.

Millaisia ovat monihyötyiset viljelymenetelmät?

  • Vihannestuotannon viljelymenetelmiä tarkastellaan useista eri näkökulmista ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden kannalta ja tunnistetaan ja kehitetään sellaisia menetelmiä, joilla voidaan saavuttaa yhtä aikaa useita hyötyjä. 
  • Vihannestuotannossa korostuvia käytännön tekijöitä ovat maan kasvukunnon hoito, ravinnetalouden toimivuus, kasvintuhoojien hallinta ja sadon laadun varmistaminen -  talousnäkökulmia ja yrittäjän hyvinvointia unohtamatta. 
  • Monihyötyisissä menetelmissä keskiössä on usein monimuotoisuuden lisääminen, jolla voidaan vähentää yksipuolisen viljelyn aiheuttamia haittoja ja riskejä. Hankkeessa tarkastellaan mm. viljelykiertoja ja maanparannus- ja viherlannoituskasvien käyttöä. 
  • Tärkeää viljelymenetelmien muutoksissa on monivaikutteisuuden ymmärtäminen. Hyötyjen tunnistamisen lisäksi on syytä arvioida riskit ja haasteet, joita voivat olla esimerkiksi kasvintuhoojien lisääntyminen, työmäärän kasvu tai osaamisen kehittämistarpeet.