Beräkning av fodervärdena - Idisslare
På den här sidan
Officiella beräkningsgrunder har fastställts för foder för de olika djurslagen. För idisslare räknas fodrens OE-, AAT- och PBV-värden. De värden på fodrens sammansättning som man behöver för att beräkna fodervärdena får man ur analysresultaten för fodren eller ur fodertabellerna, och smältbarhetskoefficienterna ur fodertabellerna.
Beräkning av energivärdena
Energivärdena och utfodringsrekommendationerna för idisslar- och hästfoder är baserade på fodrens omsättbar energi (OE), som uttrycks i megajoule (MJ) per kg av fodrets torrsubstans (ts). Koncentrationen av omsättbar energi OE beräknas enligt en brittisk metod (MAFF 1975, 1981, 1984). För ytterligare information om jämförelse av olika energimätningssystem, se: Kaustell, K., Tuori, M. & Huhtanen, P. 1997. Comparison of the energy evaluation systems of feeds for dairy cows. Livestock production science 51, 3: 255-266.
Kraftfoder
Koncentrationen av omsättbar energi OE i kraftfoder ( foderkategorier 1-5) beräknas utifrån mängden smältbara näringsämnen i fodret med följande ekvation (Schiemann ym. 1972, MAFF 1975, 1984):
OE (MJ/kg ts) = (15,2 × smb rp + 34,2 × smb rf + 12,8 × smb vt + 15,9 × smb NFE)/1000,
var:
smb rp = smältbart råprotein, g/kg ts
smb rf = smältbart råfett, g/kg ts
smb vt = smältbar växttråd, g/kg ts
smb NFE = smältbar kvävefria extraktivämnen, g/kg ts (NFE = nitrogen-free extract)
Koncentrationen av ett smältbart näringsämne (t.ex. smb rp) beräknas genom att multiplicera koncentrationen av ett näringsämne (t.ex. rp) med dess egen smältbarhetskoefficient (t.ex. rp smb). Smältbarhetskoefficienterna för de olika näringsämnena anges i Fodertabellerna.
Grovfoder
Koncentrationen av omsättbar energi OE i grovfoder beräknas utifrån mängden smältbar organisk substans i fodret (D-värde). D-värdet uttrycks g/kg ts.
| Ensilage, gräs: | OE (MJ/kg ts) = 0,016 MJ/g × D-värdet (g/kg ts) |
| Hö, hösilage1): | OE (MJ/kg ts) = 0,0169 MJ/g × D-värdet (g/kg ts) – 1,05 |
| Halm: | OE (MJ/kg ts) = 0,0140 MJ/g × D-värdet (g/kg ts) |
| Helsädsensilage: | OE (MJ/kg ts) = 0,0155 MJ/g × D-värdet (g/kg ts) |
1)Torrsubstanshalt i hösilage över 500/g/kg
Beräkning av protein värdena dvs. AAT och PBV
Proteinvärdet för idisslarnas foder uttrycks med två värden: AAT (aminosyror absorberade i tunntarmen) och PBV (proteinbalans i våmmen). AAT-värdet uttrycker mängden aminosyror (protein) absorberade i tunntarmen. Detta protein härstammar från det foderprotein som inte nedbryts i våmmen (bypass-protein) och mikrobprotein som mikrober producerar i våmmen med energi ur fodret. Mängden mikrobprotein uträknas som smältbar organisk substans minus onedbrytbart foderprotein. PBV-värdet beskriver hur väl fodrets våmnedbrytbara protein räcker till för våmmikrobernas kvävebehov. Om PBV-värdet för fodret är negativt kommer den beräknade OIV-halten inte att uppnås på grund av att kvävebristen begränsar den mikrobiella tillväxten.
Om fodertillverkaren förändrar foderproteinets nedbrytbarhet i våmmen genom tillverkningsprocessen, används det ändrade proteinvärdet i fodertabellerna om nyttan av processeringen för djurets proteinförsörjning har påvisats med utfodringsförsök.
Underlaget för beräkning av proteinvärden publicerades i: (Tuori, M., Kaustell, K.V. & Huhtanen, P. 1998. Comparison of the protein evaluation systems of feeds for dairy cows. Livestock Production Science 55: 33-46.)
Foderproteinvärdena för idisslare uträknas enligt följande:
AAT = AAT_mp + AAT_pp
PBV = np – mp
AAT_mp = as_mp × mp_smbh × mp
AAT_pp = pp_smbh × pp
mp = 152 × (D-värdet – pp)/1000
np = EPD × rp
pp = rp – np = (1 – EPD) × rp
där:
AAT = aminosyror absorberade i tunntarmen (g/kg ts)
PBV = proteinbalans i våmmen (g/kg ts)
mp = mikrobprotein (g/kg ts)
np = nedbrytbart protein (g/kg ts)
pp = protein som passerar våmmen (bypass-protein) (g/kg ts)
AAT_mp = mikrobprotein som absorberas i tunntarmen (g/kg ts)
AAT_pp = passerande protein (bypass-protein) som absorberas i tunntarmen (g/kg ts)
D-värde = smältbar organisk substans i torrsubstansen (g/kg ts)
EPD = andelen nedbrytbart protein av råproteinet
rp = råproteinhalt (g/kg ts)
as_mp = aminosyrornas andel av mikrobproteinet (konstant, värde 0,75)
mp_smbh = mikrobproteinets smältbarhet (konstant, värde 0,85)
pp_smbh = det passerande proteinets (bypass-proteinets) smältbarhet (konstant, värde 0,82)
För biprodukter från mejeriindustrin har AAT-värdena uträknats separat för kalvar som ännu inte idisslar. Andelen aminokväve av råproteinet i dessa produkter har uppskattats till 90 %. Råproteinets smältbarhet i torkade produkter är 95 % och i flytande produkter 100 %.