Rehuarvojen laskentaperusteet - Märehtijät
Tällä sivulla
Eri eläinlajeille on määritelty rehuarvojen viralliset laskentaperusteet. Märehtijöille lasketaan ME-, OIV- ja PVT-arvot. Rehuarvojen laskemisessa tarvittavat koostumustiedot saadaan rehuanalyysin tuloksista tai rehutaulukosta ja sulavuuskertoimet rehutaulukoista.
Energia-arvot
Märehtijöiden ja hevosten rehujen energia-arvo ja vastaavasti ruokintasuositukset perustuvat muuntokelpoiseen energiaan (ME), joka ilmaistaan megajouleina (MJ) rehun kuiva-aineessa (ka).
Muuntokelpoinen energia lasketaan englantilaisella menetelmällä (MAFF 1975, 1981, 1984).
Lisätietoja eri energiajärjestelmien vertailusta julkaisussa: Kaustell, K., Tuori, M. & Huhtanen, P. 1997. Comparison of the energy evaluation systems of feeds for dairy cows. Livestock production science 51, 3: 255-266.
Väkirehut
Muuntokelpoinen energia lasketaan väkirehuille (rehuluokat 1–5) rehun sisältämistä sulavista ravintoaineista seuraavalla yhtälöllä (Schiemann ym. 1972, MAFF 1975, 1984):
ME (MJ/kg ka) = (15,2 × srv + 34,2 × srr + 12,8 × srk + 15,9 × stua)/1000,
jossa: srv = sulava raakavalkuainen, g/kg ka
srr = sulava raakarasva, g/kg ka
srk = sulava raakakuitu, g/kg ka
stua = sulavat typettömät uuteaineet, g/kg ka.
Sulavan ravintoaineen pitoisuus (esim. srv) lasketaan kertomalla ravintoaineen pitoisuus (esim. rv) sen omalla sulavuuskertoimella (esim. rvs). Eri ravintoaineiden sulavuuskertoimet on annettu Rehutaulukoissa.
Karkearehut
Karkearehujen ME-arvo lasketaan rehun sisältämän sulavan orgaanisen aineen perusteella eli D-arvon perusteella. D-arvo ilmoitetaan grammoina rehun kuiva-aineessa (g/kg ka).
| Säilörehu, nurmikasvusto: | ME, MJ/kg ka = 0,0160 MJ/g × D-arvo (g/kg ka) |
| Kuivaheinä, säilöheinä1): | ME, MJ /kg ka = 0,0169 MJ/g × D-arvo (g/kg ka) - 1,05 |
| Olki: | ME, MJ /kg ka = 0,0140 MJ/g × D-arvo (g/kg ka) |
| Kokoviljasäilörehu: | ME, MJ /kg ka = 0,0155 MJ/g × D-arvo (g/kg ka) |
1)Säilöheinän kuiva-ainepitoisuus yli 500 g/kg.
Valkuaisarvojen eli OIV:n ja PVT:n laskeminen
Märehtijöiden rehujen valkuaisarvo ilmaistaan kahdella tunnusluvulla, jotka ovat OIV (ohutsuolesta imeytyvä valkuainen) ja PVT (pötsin valkuaistase). OIV mittaa ohutsuolesta imeytyvää valkuaista (aminohappoja), joka on peräisin rehuvalkuaisen pötsissä hajoamattomasta osasta (ohitusvalkuaisesta) ja mikrobivalkuaisesta, joka on tuotettu pötsissä rehusta saadulla energialla. Mikrobivalkuaisen määrä on suhteessa sulavan orgaanisen aineen pitoisuuteen vähennettynä pötsissä hajoamattoman valkuaisen pitoisuudella. Rehuille määritettävä PVT-arvo kuvaa rehun hajoavan valkuaisen riittävyyttä pötsin mikrobien typentarpeeseen. Jos ruokinnan PVT-arvo on negatiivinen, ei laskennallinen OIV-pitoisuus toteudu typen puutteen rajoittaessa mikrobien kasvua.
Jos rehuvalkuaisen hajoavuutta muutetaan prosessoinnilla, muutettua arvoa käytetään, jos prosessoinnin vaikutus tuotokseen on osoitettu tuotantokokeella.
Valkuaisarvojen laskennan perusteet on julkaistu artikkelissa Tuori, M., Kaustell, K.V. & Huhtanen, P. 1998. Comparison of the protein evaluation systems of feeds for dairy cows. Livestock Production Science 55: 33-46.
Märehtijöiden valkuaisarvot lasketaan seuraavilla kaavoilla:
OIV = OIVmv + OIVov
PVT = hv – mv
OIVmv = ahmv × smv × mv
OIVov = sov × ov
mv = 152 × (D-arvo – ov)/1000
hv = hvo × rv,
ov = rv – hv = (1 – hvo) × rv,
missä:
OIV = ohutsuolesta imeytyvät aminohapot (g/kg rehun ka)
PVT = pötsin valkuaistase (g/kg rehun ka)
mv = mikrobivalkuaisen tuotanto (g/kg rehun ka)
hv = hajoava valkuainen (g/kg rehun ka)
ov = ohitusvalkuainen (g/kg rehun ka)
OIVmv = ohutsuolesta imeytyvä mikrobivalkuainen
OIVov = ohutsuolesta imeytyvä ohitusvalkuainen
D-arvo = rehun sulava orgaaninen aine (g/kg rehun ka)
hvo = hajoavan valkuaisen osuus
rv = rehun raakavalkuainen (g/kg rehun ka)
ahmv = aminohappojen osuus mikrobivalkuaisesta (vakion arvo 0,75)
smv = mikrobivalkuaisen sulavuus (vakion arvo 0,85)
sov = ohitusvalkuaisen sulavuus (vakion arvo 0,82)
Maidolle ja maitorehuille (luokka 4) on laskettu arvot erikseen vasikoille, jotka eivät vielä märehdi. Vasikoiden rehuissa aminotypen osuus raakavalkuaisesta on arvioitu 90 %:ksi. Valkuaisen sulavuus on kuivatuilla tuotteilla 0.95 ja nestemäisillä 1.0.