Allmänt om rotselleri
På den här sidan
Selleri (Apium graveolens) är en odlingsväxt som härstammar från Syd- och Mellaneuropa. Den har utvecklats till tre olika odlingsformer:
Rotselleri (varieteten rapaceum) odlas som rotfrukt där den förtjockade stambasen, roten, används som rotgrönsak eller krydda.
Bladselleri (varieteten secalinum), kallas även snittselleri, persiljeselleri, har späda stjälkar men rikliga blad. Det är bladen som används, i stor utsträckning på samma sätt som persilja.
Blekselleri (varieteten dulce), kallas även stjälkselleri, ibland även bladselleri vilket kan förväxlas med ovannämnda typ, har kraftiga stjälkar vilka främst används, men även bladen.
Rotsellerin bildar en tämligen rund knöl med vitt innandöme. Knölen är skrovlig på grund av ärr som sidorötter och bladskaft lämnar på dess yta. Smaken är mycket aromatisk, med aningen söt skiftning. En bra knöl har fast konsistens. Vikten kan bli till och med över ett kilo. Knölens snittyta mörknar lätt, när ämnen som utsöndras i knölen reagerar med syre. Rotsellerin innehåller mycket proteiner och spårämnen, speciellt kalium.
Mullrik mojord som väl bibehåller fukten är den bästa jordarten för att odla rotselleri. Rotsellerin tycker om svalt, fuktigt klimat och tillräcklig bevattning. Utmärkande för rotsellerin är lång växttid, 5–8 månader från sådd till skörd. I Finlands klimat baserar sig odlingen på cirka två månaders förodling i växthus eller annat förodlingsrum före utplantering på friland. Utplanteringen sker vanligen efter mitten av maj.