Siirry pääsisältöön

Yleistä mukulaselleristä

Taggar:

Mukulaselleri (Apium graveolens) on Etelä- ja Keski-Euroopasta kotoisin oleva viljelykasvi, josta on kehitetty kolme eri viljelymuotoa:

Mukulaselleri (var. rapaceum), jonka juurimukulaa käytetään salaateissa ja liemijuureksena sekä mausteena. 

Lehtiselleri (var. dulce), sanotaan myös ruotiselleriksi tai varsiselleriksi, josta käytetään pääasiallisesti sen paksuhkoja lehtiruoteja, mutta myös lehtiä. Ei muodosta mukulaa.

Yrttiselleri (var. secalinum), jossa on hennot lehtiruodit mutta tuuhea lehdistö. Lehtiä käytetään pitkälti persiljan tapaan.

Mukulaselleri muodostaa pyöreähkön valkomaltoisen mukulan. Sivujuurien ja lehtien jättämien arpien vuoksi mukula on rosoinen. Mukulasellerin maku on hyvin aromaattinen, hiukan makeaan vivahtava. Hyvä mukula on kiinteä ja painoa voi kertyä jopa yli kilon. Sellerin leikkauspinta tummuu helposti selleristä erittyvien aineiden reagoidessa hapen kanssa. Mukulaselleri sisältää paljon proteiineja ja hivenaineita, erityisesti kaliumia.

Mukulasellerin viljelyyn sopivat parhaiten runsasmultaiset kosteutensa hyvin säilyttävät hietamaat. Selleri suosii viileää ja kosteaa ilmastoa ja riittävää kastelua. Sellerille ominaista on pitkä kasvuaika, kylvöstä korjuuseen 5–8 kk. Suomen oloissa viljely perustuu taimien noin 2 kk esikasvatukseen. Avomaalle taimet istutetaan yleensä toukokuun puolenvälin jälkeen.

Mukulasellerikasvustoa elokuun lopussa. Kuva: Apetit
Lähikuva edellisen kuvan kasvuston naatista elokuun lopussa. Kuva: Apetit