Hoppa till huvudinnehållet

Skörd och kvalitetssortering

Upptagningen av purjolök görs mest ekonomiskt med en upptagningsmaskin som skär av purjolökarnas rötter och blast i samband med upptagningen. Man strävar efter att purjolökarnas ljusa del ska bli så lång som möjligt och skaften så grova som möjligt under växttiden fram till skörden. 

Hos oss odlas purjolök i större skala bara på några gårdar. Maskinell upptagning har prövats och används veterligen också, men det har varit vissa problem, för hos oss hinner purjolöken inte växa lika länge och får inte lika stor skaftdel som utomlands.

När man säljer purjolök och andra grönsaker till grönsakspackerier eller till handelsledet, är det vanligt att deras kvalitetskrav tillämpas. Då tillämpas i allmänhet FN/ECE:s (UNECE:s, Förenta Nationernas ekonomiska komission för Europa) kvalitetsstandarder för olika grönsaker, i purjolökens fall standarden UN/ECE FFV-21. Vilken version (uppdatering) av standarden som är den gällande lönar det sig att ta reda på av ens egen grönsaksköpare eller t.ex. här: 

Till en del av dessa kvalitetsstandarder tillhandahåller OECD också tolkningsanvisningar, bl.a. för purjolök på engelska och franska: 

Kvalitetsstandarden FFV-21 för purjolök ställer krav för två kvalitetsklasser beträffande purjolökarnas storlek, färg, renhet, spår av sjukdomar och skadedjur, mm. Exempelvis för kvalitetsklass 1 ska färgen vara från vit till grönskiftande vit på minst en tredjedel av skaftets längd (skaftet är purjolökens bladlösa del), men för kvalitetsklass 2 finns inte detta krav. 

Sorter av purjolök. Bild: Marja Aaltonen, Luke
Olika typer av purjolök i sortförsök. Bild: Marja Aaltonen, Luke